MGP

Norsk modell og låtskriver deltar i MGP for lilleputtstaten San Marino

Camilla North håper på finaleplass.

PÅ VEI TIL MGP: Artist og modell Camilla North fra Bergen skal være med i den nasjonale Melodi Grand Prix-finalen for San Marino. Foto: Privat/Marius Pettersen
PÅ VEI TIL MGP: Artist og modell Camilla North fra Bergen skal være med i den nasjonale Melodi Grand Prix-finalen for San Marino. Foto: Privat/Marius Pettersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Camilla Norderud (33) er født, oppvokst og bor i Fyllingsdalen utenfor Bergen. Hun forteller at hun har drevet med musikk siden barndommen.

Nå skal hun være en av elleve finalister for lilleputtstaten nord i Italia.

- Jeg er spent og har veldig lyst til å stå på en stor scene. Å delta i den europeiske Melodi Grand Prix-finalen ville vært en drøm, sier hun.

MGP for San Marino

Camilla North heter egentlig Camilla Norderud, men har valgt et mer internasjonalt artistnavn. Hun skriver ikke bare låter til seg selv.

Hun har også deltatt med en låt for «The Voice» i Tyskland.

HÅPER PÅ MGP: Camilla North. Foto: Privat
HÅPER PÅ MGP: Camilla North. Foto: Privat Vis mer

- Jeg ble kontaktet av produsentene 1 In 360, som arrangerer MGP-showet for RTV i San Marino. De har sett og hørt ting jeg har gjort, og ville ha meg med. Hvilken låt jeg skal framføre, er ikke bestemt, sier hun.

Fikk en Youtube-hit

Hun forteller at San Marino skal ha flere delfinaler rundt om i Europa - som en slags «The Voice», der artister konkurrerer. Den første delfinalen blir i Wien 19. januar.

- For kort tid siden slapp jeg singelen «Still Alive», som er strømmet 150 000 ganger i USA og Europa.

- Det er en litt Kygo-inspirert EMD-låt, men jeg lager også ballader og mer vanlige poplåter, sier hun.

Har studert musikk

Camilla forteller at hun deltar i jentegruppa F (x) med låten «Déjà Vu», som hun har skrevet - som har toppet Billboard-lista i Sør-Korea. Hun er modell, knyttet til Modellhuset i Bergen, men det er først og fremst artist og låtskriver hun er.

Hun studerte musikk ved Bath Spa University i England i 2004 til 2008.

- I 2011 var jeg ferdig med studiene ved Grieg-akademiet i Bergen. Nå driver jeg en musikkskole og jobber ved Fjell kulturskole på Sotra - ved siden av å lage låter til meg selv og andre artister. Jeg har en publisher i England, forteller hun.

Julesang med mamma

Hun forteller at hun for et par år siden skrev en julesang, sammen med sin mor:

- Mamma, Mona Norderud, har gitt ut flere diktsamlinger.

- Hun skrev et dikt, en julesang, som jeg skrev musikk til. Den heter «Min Julekalender» og ligger på YouTube, sier hun.

- Morsomt og hyggelig

President i den norske MGP-klubben, Morten Thomassen, synes det er stas at Camilla Norderud skal være med og kanskje representere San Marino.

I år har San Marino gått bredt ut for å finne artister til den nasjonale finalen.

- Elleve artister fra hele verden, fra Zimbabwe til Norge, deltar. Det synes jeg er morsomt og hyggelig for Camilla, sier Thomassen.

MODELL: Camilla Norderud er både musikklærer, modell, låtskriver og artist. Foto: Privat/Raymond Lakshol
MODELL: Camilla Norderud er både musikklærer, modell, låtskriver og artist. Foto: Privat/Raymond Lakshol Vis mer

- Har aldri gjort det bra i MGP

Han innrømmer at han ikke kjente til henne fra før av, men har fått med seg at hun har en master i låtskriving fra Bath Spa University i England.

- San Marino har aldri gjort det bra i MGP, hevder MGP-presidenten.

- De har en gang klart og kare seg til finalen. De har deltatt i delfinalene flere ganger, men det stopper der, sier Thomassen.

Mangler muskler og penger

Han mener det skyldes at den lille staten verken har finansielle muskler eller infrastruktur som ligger til rette.

- Telefonstemmer fungerer ikke, fordi landet har samme telefonnett som Italia. Tv-stasjonen er på størrelse med et lokal-tv-selskap i Lillestrøm, sier han.

Landet har fire ganger sendt samme artist til den europeiske finalen, Valentina Moretti - finansiert av Ralph Siegel, tyskeren som har skrevet og deltatt i MGP om lag 25 ganger, opplyser Thomassen.

Siegel er for øvrig låtskriveren bak MGP-vinnerlåten «Ein bisschen Frieden» fra 1982.

- Når du har en halv million euro til overs, og et land som trenger finansiell MGP-støtte, så går det jo. For det er det det koster å bli med på festen, sier Thomassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer