HISTORIENS FØRSTE: Den norske legen og forskeren Leiv Ose mener at Leonardo da Vincis verdensberømte portrett av Mona Lisa inneholder flere mysterier enn et gåtefullt smil. Ose mener maleriet er historiens første dokumenterte tilfelle av sykdommen Familiær Hyperkolesterolemi. Foto: Scanpix
HISTORIENS FØRSTE: Den norske legen og forskeren Leiv Ose mener at Leonardo da Vincis verdensberømte portrett av Mona Lisa inneholder flere mysterier enn et gåtefullt smil. Ose mener maleriet er historiens første dokumenterte tilfelle av sykdommen Familiær Hyperkolesterolemi. Foto: Scanpix Vis mer

Norsk Mona Lisa-teori vekker oppsikt

- Det er vel min fortjeneste, men jeg vil ikke ta æren for navnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Leonardo da Vincis verdensberømte portrett av Mona Lisa er historiens første observasjon av sykdommen Familiær Hyperkolesterolemi (FH). Det hevder den norske professoren og legen Leiv Ose i en artikkel i den vitenskapelige tidsskriften Current Cardiology Reviews.

SVT presenterte denne uka teorien som en fersk nyhet. Det får Ose til å humre.

TIDLIG UTE: Overlege og forsker Leiv Ose lanserte sin teori om at Mona Lisa led av sykdommen Familiær Hyperkolesterol i 2010. Saken fikk ikke stor oppmerksomhet før to år senere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TIDLIG UTE: Overlege og forsker Leiv Ose lanserte sin teori om at Mona Lisa led av sykdommen Familiær Hyperkolesterol i 2010. Saken fikk ikke stor oppmerksomhet før to år senere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er interessant at det fortsatt er den slags interesse for dette. Spesielt med tanke på at jeg skrev artikkelen i 2008, sier Ose til Dagbladet.

- Kan ikke forklare smilet Teorien fikk likevel ikke betydelig oppmerksomhet før avisa The Telegraph omtalte funnene til den italienske forskeren Vito Franco i 2010. Franco mente at forklaringen bak Mona Lisas gåtefulle smil skyldtes høyt kolesterol, siden da Vincis modell hadde tydelige tegn på xantelasme, fettknuter, rundt øynene.

- Pasienter med høyt kolesterol smiler gåtefullt som andre, men avleiringene gjør ikke at du får et gåtefullt smil, sa Ose til Dagbladet den gang.

Familiær hyperkolesterolemi (FH)

• Sykdommen er en arvelig lidelse som rammer mellom 1 av 200 og 1 av 300.

• Det er anslått at rundt 25 000 nordmenn er rammet av sykdommen.

• Tilstanden kan behandles godt og effektivt, men risikoen for tidlig hjerte- og karsykdom er stor uten behandling.

• Norges hyppigste arvelige sykdom med enkel eller dobbel genfeil som gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Kilde: Nasjonalt kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi / Oslo Universitetssykehus

I dag er han likevel klar på at det er godt hold i teorien han lanserte i 2008.

- Det er flere som har undersøkt bildet av Mona Lisa, som er enig med meg i at hun hadde klare tegn på FH. Det har ikke kommet noe nytt siden 2008 som har kunnet motbevise min teori, sier legen.

«Mona Lisas sykdom» Studiene av portrettet viser en gul klump ved det venstre øyet og en kul på hånden, som begge er typiske tegn på FH. Overlege Lennart Nilsson, ved Universitetssykehuset i Linköping kjenner godt til den norske teorien.

- Flere hjerteleger har begynt å kalle FH for Mona Lisas sykdom, sier han til SVT.

- Det er vel på sett og vis min fortjeneste, men jeg vil ikke ta æren for Mona Lisa-navnet, svarer Osnes til Dagbladet.

Invitert av EU Legen har jobbet med sykdommen i 40 år. Senere denne måneden er han invitert til å snakke om sine funn i et EU-møte.

- EU har et spesielt fokus på kolesterolsykdommer denne måneden. De har invitert meg for å diskutere hvordan EU-landene skal kunne gå fram for å møte problemet. Jeg bruker ofte Mona Lisa-eksempelet som en naturlig inngang til å snakke om FH, men jeg håper og tror at det er mine 40 år med forskning som gjør at jeg blir invitert, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer