Norsk Mona Lisa-teori vekker oppsikt

- Det er vel min fortjeneste, men jeg vil ikke ta æren for navnet.

HISTORIENS FØRSTE: Den norske legen og forskeren Leiv Ose mener at Leonardo da Vincis verdensberømte portrett av Mona Lisa inneholder flere mysterier enn et gåtefullt smil. Ose mener maleriet er historiens første dokumenterte tilfelle av sykdommen Familiær Hyperkolesterolemi. Foto: Scanpix
HISTORIENS FØRSTE: Den norske legen og forskeren Leiv Ose mener at Leonardo da Vincis verdensberømte portrett av Mona Lisa inneholder flere mysterier enn et gåtefullt smil. Ose mener maleriet er historiens første dokumenterte tilfelle av sykdommen Familiær Hyperkolesterolemi. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Leonardo da Vincis verdensberømte portrett av Mona Lisa er historiens første observasjon av sykdommen Familiær Hyperkolesterolemi (FH). Det hevder den norske professoren og legen Leiv Ose i en artikkel i den vitenskapelige tidsskriften Current Cardiology Reviews.

SVT presenterte denne uka teorien som en fersk nyhet. Det får Ose til å humre.

- Det er interessant at det fortsatt er den slags interesse for dette. Spesielt med tanke på at jeg skrev artikkelen i 2008, sier Ose til Dagbladet.

- Kan ikke forklare smilet Teorien fikk likevel ikke betydelig oppmerksomhet før avisa The Telegraph omtalte funnene til den italienske forskeren Vito Franco i 2010. Franco mente at forklaringen bak Mona Lisas gåtefulle smil skyldtes høyt kolesterol, siden da Vincis modell hadde tydelige tegn på xantelasme, fettknuter, rundt øynene.

- Pasienter med høyt kolesterol smiler gåtefullt som andre, men avleiringene gjør ikke at du får et gåtefullt smil, sa Ose til Dagbladet den gang.

I dag er han likevel klar på at det er godt hold i teorien han lanserte i 2008.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer