Norsk mote på skinner

I går troppet Norges Kronprinsesse Mette Marit, Lise Karlsnes og Karita Bekkemellem Orheim opp for å se Arne & Carlos nye kolleksjon. I dag åpner Oslo Fashion Week. Norsk motebransje er i ferd med å vokse opp.

- Jeg er en stor fan av Arne & Carlos, og har allerede flere av de nye plaggene på ønskelista, smilte Lise Karlnes med nytt lyst hår og store mørke solbriller.

Visningen til Arne & Carlos vår/sommer 2006 gikk av stabelen i en fart på 210 kilometere i timen til et dundrende Dolly Parton soundtrack i går ettermiddag. Med flytoget som sponsor, fulltallig pressekorps og Kronprinsesse Mette Marit som privat gjest svinget det rundt Valdres-duoen. Kolleksjonen demonstrerte deres forkjærlighet for norske håndverkstradisjoner og Dolly Parton glamour. Med organiske bomulls- og denimstoffer fra Japan satte de standarden etisk også.

Fin og fenimin

- Jeg synes kolleksjonen var veldig fin og feminin. Et par av plaggene var helt fantastiske, sa redaktøren i motebladeet Elle, Signy Fardal.

APs Karita Bekkemellem Orheim kom i trange jeans og mintgrønn Rico Vero dressjakke.

- Jeg får bare tid til dette showet på grunn av valgkamp-opplegg resten av uka, sa hun og lovte støtte til norske designere.

- Jeg vil gå igjennom støtteordningen som foreligger i dag, og se på hvordan bransjen i andre land klarer å gjøre mote til eksportindustri.

- Betyr dette at du vil jobbe for å bevilge mer penger til norske designere?

I JAPANSK DENIMKJOLE: Guri Havnevik var blant modellene på visningen. Alle foto: Torbjørn Grønning
I JAPANSK DENIMKJOLE: Guri Havnevik var blant modellene på visningen. Alle foto: Torbjørn Grønning Vis mer

- Ja, men ikke bare mote - andre designere også, svarte politikeren før hun hastet videre.

Mer moden

Den norske motebransjen har vært en liten skrikeunge. Litt sutrete. Men i dag åpner Oslo Fashion Week for fjerde gang og man aner en ny mer moden bransje. Designerne iscenesetter egne show, har sendt ut individuelle innbydelser og begynner å få fart på salget og markedsføringen. Vi vet hvem Arne & Carlos, Moods of Norway, Sohee og Peter Løchdtøer, Rett og Slett, Cecilie Melli og Ida Gullhav er nå. Men det er synd at Oslo Fashion Week ikke jobber hardere for å få hjem internasjonale designere som Siv Støldahl og Kristian Aadnevik. Det ville løftet nivået betraktelig, og kanskje lokket internasjonal presse hit.

- Vi sendte de en mail, sier Oslo Fashion Weeks sjef Pål Vassbotten.

- Men hørte aldri noe tilbake.

- Men kunne dere ikke jobbet mer aktivt for å få de hit?

- Jeg har vært i dialog med Siv tidligere, så hun vet godt at vi er her. Men litt må være opp til designerne også.

Uansett. I dag jobber 75 make-up artister, stylister, crew og frisører gratis for at Oslo Fashion Week skal realiseres. Det står det respekt av. Og Mette Marit følger opp.

- Det er utrolig viktig for oss at hun kommer på åpningen, sier prosjektleder for OFW Christina Hänninnen.

Mette-Marit i norsk

Kronprinsesse Mette Marit har tidligere blitt kritisert for å ikke gå mer i norsk design.

- At hun bruker mye norsk er viktig. Det er på en måte er jobben hennes. Men det er ingen som bare går med klær fra sitt eget land, så det synes jeg ikke vi skal forvente av henne heller, sier Hänninnen.

Årets nykommer Ann Kristin Dahle(25) fra Gjerdrum er førstemann ut i dag. Nyutdannet fra Kingston University i London føler hun seg privilegert, som får muligheten til å vise 15 antrekk til landets presse, innkjøpere og Kronprinsesse.

- Det betyr så utrolig mye. Jeg har alltid drømt om å starte eget merke og med denne muligheten føler jeg at jeg har fått et ben innefor.

Tommy Løland som har ansvaret for trendvisningen lover et spektakulært show.

- Det blir nesten som et eksotisk loppemarked hvor jeg viser fram det beste av norsk design sammensatt etter min smak, sier han.

- Du har tidligere uttalt at du ikke liker norske designere. Hva har skjedd?

- Det er lov å forandre mening.

- Så hva synes du om norsk motebransje nå?

- Noen av designerne har så stort potensial at jeg kunne tenke meg å investere penger i de, sier han.

Kanskje kommer flere i norsk næringsliv til å føle det samme etter denne uka.

MOTETOGET: Alle de inviterte fikk plass på første rad da Arne & Carlos viste vår/sommer 2006-kolleksjonen på Flytoget i går ettermiddag.
I PRIVAT: Mette-Marit møtte Arne & Carlos etter showet.
GLAMOUR: Lise Karlsnes (t.h.) og modellen Iselin.
GLEDET SEG: Karita Bekkemellem Orheim og Ellen Arnstad.
FRA LONDON: DJ-ene Dan Stacey og Justin Quirk