Norsk musikk-maraton på BBC

BBC har denne uka besøkt Tromsø, Trondheim og Oslo for å lage seks timer radio om norsk jazz og elektronisk musikk. I går kveld sto jazzklubben Blå i Oslo for tur.

Nils Petter Molvær, Bjørn Torske og Per Martinsen, Sternklang og DJ Strangefruit var blant artistene som spilte på Blå i går. Alle fikk en halvtime hver på scenen, og hele konserten ble tatt opp av BBC-produsent Paul Thomas.

- Jeg har et ukentlig show på BBC Radio 1 som heter «One World» hvor jeg spiller undergrunnsmusikk fra hele verden. Hvert program har et tema, en fellesnevner, og nå blir det tre programmer om og med norsk musikk og norske artister, forteller Thomas.

Han anslår at programmet hans har om lag 200000 lyttere.

Bra med oppmerksomhet

Køen av folk som ville inn strakte seg langt ut på gata før konserten. Dagbladet snakket med flere som sto og ventet på å slippe inn. De aller fleste kom for å høre trompetist Nils Petter Molvær. Han er blant de mange norske utøverne som de siste åra har markert seg som jazzmusiker i utlandet.

- Det er jo veldig hyggelig at folk sier det, sier Molvær rett før han går på scenen.

Han synes det er bra at bredden i norsk musikk blir viet så stor oppmerksomhet av BBC.

- Dette er veldig ålreit for norsk musikkliv, og det er jo klart at BBC med hundretusenvis av lyttere bidrar til at norsk musikk får et enda større nedslagsfelt. Det gjenstår å se om dette får noen umiddelbar effekt på platesalget i England. Det skal vel litt mer til enn dette, men uansett er det positivt, sier Molvær.

Kvalitetsstempel

Ola Smith-Simonsen har organisert norgesoppholdet for Thomas, og var også arrangør for konserten i går.

- Jeg bor i London og driver Notting Hill Arts Club, og har samarbeidet med Thomas tidligere. Når han først skulle til Norge, syntes jeg det var ålreit om han fikk oppleve en del av musikken live også.

Både Röyksopp, Aggie «Frost» Peterson, Rune Lindbæk og Ephemera har blitt intervjuet av Thomas mens han har vært i Norge.

- Det er ikke akkurat sånn at det går en bølge av norsk musikk over England for tida, folk på gata kjenner knapt nok til Röyksopp, men i undergrunnsmiljøene er det nok i høyere grad et fenomen. Artister som Nils Petter Molvær, Bugge Wesseltoft, Jan Garbarek og Röyksopp har åpnet en del dører, og folk legger nok merke til at musikken som kommer fra Norge er litt annerledes og har et visst kvalitetsstempel, sier Smith-Simonsen.

Albumet «A Livingroom Hush» av det norske bandet Jaga Jazzist ble nylig kåret til fjorårets beste jazzplate av lyttere som deltok i BBCs nettavstemning.

- Den norske musikken skiller seg ut blant annet fordi de som lager den har det gøy mens de holder på.

Hjelper hverandre

Paul Thomas kommer til å sende det første av sine tre programmer førstkommende torsdag. Selv om man ikke får inn BBC Radio 1, kan man gå inn via BBCs hjemmesider og høre programmet hele den påfølgende uka.

- Det har vært veldig hyggelig å få møte så mange norske musikere. Jeg har gjort så mange intervjuer at jeg nesten har mistet stemmen. Noe av det som har gjort inntrykk, er måten folk stiller opp for hverandre på. I Berlin og London er de fleste mest opptatt av sin egen greie, sier Thomas.

Han prøver å oppdatere seg både på etablerte artister og nykommerne mens han er i landet.

- Den norske elektroniske musikken kjennetegnes av at den er veldig melodiøs, i motsetning til for eksempel den tyske, som er veldig seriøs. Det er liksom en humoristisk snert over den norske musikken, du kan høre at de som har laget den har hatt det gøy. Selv jazzmusikerne er løsere i snippen her enn andre steder, synes Thomas.

MUSIKKMISJONÆRENE: Ola Smith-Simonsen (t.v.) organiserte BBC-produsent Paul Thomas' rundreise i Norge. Thomas har med seg assistenten sin, Anna Richards, som også jobber for et punkprogram på BBC. - Så jeg har sørget for å kjøpe med meg masse norske punk- og rockplater også, forsikrer Anna.
GRENSELØSE TONER: Nils Petter Molværs trompettoner fascinerer musikkelskere langt ut over Norges grenser. I går kveld var han en av artistene som spilte på Blå i Oslo, en konsert som skal sendes på BBC Radio.