Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk musikk-nettsted stanset

Sak mot 30-åring kan ende i retten.

(Dagbladet.no): I flere år har Truls Strandberg (30) tilbudt nettbrukere musikkvideoer, låter og nettradio via sin nettside Mixmus.no.

Strandberg mener han ikke har gjort noe galt: Alle lenker på siden viser nemlig til offisielle kilder som plateselskap eller artistenes hjemmeside. Han avviser på det sterkeste å ha lagt ut lenker til piratkopiert materiale.

Det holder ikke for plateselskapenes interesseorganisasjon IFPI. De har nå fått Strandberg til å fjerne lenkene, og vurderer å ta saken til retten.

- Det jeg har gjort er ikke ulovlig. Om jeg hadde hatt penger skulle jeg kjørt denne saken til topps i rettssystemet, sier Strandberg til Dagbladet.no.

Kan ende i retten

Strandberg har skrevet under på et forlik med IFPI, noe han hevder han ble presset til (se forliksavtalen her). IFPI vurderer nå om de vil nøye seg med dette, eller gå til retten med saken. Saken kommer opp i Oslo tingrett mandag, om ikke partene blir enige.

I forliket heter det at «Strandberg forplikter seg til for fremtiden å ikke legge ut eller være involvert i utlegging av lenker til musikk og musikkvideoer tilhørende artister representert av saksøkerne uten å ha innhentet forhåndsgodkjenning».

- Det denne saken til syvende og sist dreier seg om, er om det er tillatt å lenke. Når vi tidligere har snakket om pekeransvar, har det vært snakk om lenking til ulovlig utlagt materiale. Denne saken dreier seg imidlertid om materiale som plateselskapene selv har lagt ut på nettet, sier advokat Magnus Stray Vyrje, som tidligere representerte Strandberg.

KAN ENDE I RETTEN: Slik så nettstedet til Truls Strandberg ut før han fjernet lenkene platebransjen mente var ulovlige. Strandberg selv mente han ikke gjorde noe ulovlig, siden han kun lenket til videoer plateselskapene selv hadde lagt ut.
KAN ENDE I RETTEN: Slik så nettstedet til Truls Strandberg ut før han fjernet lenkene platebransjen mente var ulovlige. Strandberg selv mente han ikke gjorde noe ulovlig, siden han kun lenket til videoer plateselskapene selv hadde lagt ut. Vis mer

- Men brukerne kunne streame videoene eller låtene direkte via Mixmus.no. Er ikke dette et brudd på markedsføringsloven?

- Spørsmålet er så om lekingen er utilbørlig. Dette må avgjøres for hver enkelt lenke. Strandbergs lenker ledet til artistenes egne servere, og det var også inntatt kildehenvisninger på Strandbergs web-side. Generelt kan jeg derfor ikke se at lenkekataloger som dette er utilbørlige.

Rått maktspill

Advokaten - som også representerte den tiltalte i Napster.no-saken - mener problematikken er prinsipielt interessant.

- IFPI mener det generelt er ulovlig å lenke til beskyttet materiale. Men det aller meste av det som ligger ute på nettet er i dag beskyttet av enerettslover. I Napster.no-saken var Høyesterett derfor tydelig på at retten ikke ville ta stilling til spørsmålet om det generelt er ulovlig å lenke. Det var et spørsmål som Høyesterett ønsket å overlate til lovgiver, som ennå ikke har tatt stilling.

Stray Vyrje mener også at platebransjen driver et rått maktspill.

- Ved å plukke fram enkeltpersoner som Truls Strandberg bruker den internasjonale plateindustrien sin økonomiske makt for å skaffe seg rettsposisjoner som ellers er omstridt. Det er ingen interesseforeninger i dag som slåss for å få lov til å lenke til lovlig utlagt materiale på nettet, sier han.

- Rettsstridig

Advokat Jan Morten Evertsen, som representerer IFPI, ønsker ikke å svare på sin advokatkollegas påstand om maktmisbruk, men mener det er åpenbart at videoene som lå ute framstår som om de er Strandbergs eiendom.

- En vanlig bruker oppfatter det ikke slik at videoen eller låta spilles av på hjemmesiden til Sony eller Warner. Dette er en rettsstridig type lenking, mener Evertsen.

- Strandberg gjør næring av dette, og opptrer også i strid med disclaimerne på sidene han lenker fra. Poenget er at det framstår som om han har videoene selv.

Universitetslektor Gisle Hannemyr ved Institutt for informatikk er usikker på om det Strandberg har gjort er ulovlig.

- Det er delte meninger om denne typen lenking, der frames benyttes på en snedig måte, er ulovlig eller ikke. Det er uansett grunn til å spørre seg om det er god forretningsskikk.

KAN ENDE I RETTEN: Ifpi sier de ikke har bestemt seg for om saken mot Strandberg (bildet) skal for retten. 30-åringen mener platebransjen ikke kan gjøre dette, siden han allerede har godtatt et forlik.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media