- Norsk musikks best bevarte hemmelighet

Sjekk hvem som vant pris på 230 000 kroner.

TRONDHEIM (Dagbladet.no): Real Ones fra Bergen er årets Bylarm-vinnere. Det har en jury bestående av representanter fra de største plateselskapene, Plan B-redaktør Duy Dinh, Madrugadas Frode Jacobsen og Bylarms Runar Eggesvik bestemt.

Bandet ble enstemmig valgt ut, i konkurranse med over 70 andre norske band, og fikk prisen av kulturminister Trond Giske. Valget ble svært godt mottatt av publikum.

- Det er en helt perfekt timing i forhold til å få litt oppmerksomhet. Vi jobber for tiden med en ny plate, som vi håper å få ut til sommeren, sier David Chelsom Vogt til Dagbladet.no mens han er på vei til restaurant for å feire.

Anmelder-favoritter

Sammen med broren Ivar Chelsom Vogt tok han imot prisen.

- Med dette håper vi å bidra til å bringe Real Ones ut til folket. Bandet har utgitt to plater på en indielabel, og ingen har skjønt hvorfor de ikke har blitt store. De er norsk musikks best bevarte hemmelighet, sier Runar Eggesvik, Bylarms juryrepresentant, til Dagbladet.no.

Også Dagbladet-anmelder Sven Ove Bakke lot seg begeistre av bergensernes Bylarm-opptreden.

«Real Ones er langt fra å plagiere noen form for autentisk amerikansk musikk, de liksom bare bobler over av alle de riktige referansene på én gang, de våger å dra på med fela, de våger å dytte banjoen fremst i lydbildet, men de våger også å hamre og slamre som om de egentlig var kupønkere, og gjerne samtidig som de korer som Byrds og Beatles på samme tid», skrev Bakke, og kastet terningkast fem.

VANT PRIS: Real Ones blir applaudert av kulturminister Trond Giske.
VANT PRIS: Real Ones blir applaudert av kulturminister Trond Giske. Vis mer

- Ingen slitere

Prisen har en verdi på drøyt 230 000 kroner, og er en blanding av kontanter (30 000 kroner) og midler til markedsføring.

- Mange oppfatter dere som slitere, som har fått ufortjent lite oppmerksomhet. Hvordan ser dere på det?

- Vi har aldri følt oss som noen slitere. Vi har alltid fått gode tilbakemeldinger, og for oss har det å drive med musikk aldri føltes som noe offer, sier David.

Den nye plata spilles inn i Duper Studios, med Yngve Sætre som produsent. Hvem som skal utgi plata, er ennå ikke avgjort.

- Det er lett å stagnere når man har utgitt to plater. Selv om jeg ikke føler vi står overfor noe stort stilskifte, er det viktig å ha en viss vilje til forandring. Derfor har vi også skiftet produsent, sier Ivar.  

Hedret seg selv

Bylarm deler også ut en bransjepris, til årets bylarmer, og i jubileumsåret valgte man å hedre seg selv.

Daglig leder Erlend Mogård-Larsen og Øystein Ronander fra Bureau Storm mottok også prisen fra kulturminister Trond Giske.

Dagbladet.no skrev tidligere i uka om Bylarm-aktørenes mange dobbeltroller, men Eggesvik understreker at det er styret som har bestemt seg for å hedre Mogård-Larsen og Ronander.

- Erlend ante ingenting, og trodde faktisk selv at han skulle dele ut prisen. De to har gjort Bylarm til en organisasjon som nyter stor tillit, ofte under ganske kummerlige forhold. Bylarm får minimalt med offentlige midler - grunnstøtten er faktisk på omtrent like mye som den jazzklubben Blå mottar, hevder Eggesvik.

Ronander valgte å spøke litt da han mottok prisen til stor jubel, og refererte til den mye omtalte utdelingen av Spellemannspris til Sæmund Fiskvik i fjor. Fiskvik var i mange år den øverste sjefen for Spellemannsprisen.

- Jeg var der da Fiskvik fikk Spellemann, og jeg må innrømme at det føltes litt rart. Jeg håper ikke dette føles like rart, sa Ronander med et smil.

VANT PRIS: Erlend Mogård-Larsen.