Norsk natur – farvel?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste villmarkene krymper, hyttefeltene spiser seg innover i villreinens rike, kystnaturen bygges ned, og de siste intakte vassdragene er under press. Gigantiske brukonstruksjoner eller monstermaster truer våre vakre fjordlandskaper. Og oppetter vår internasjonalt berømte kyst ligger planene om vindmølleparker tett.

Hvert enkelt inngrep kan synes lite, men over tid blir virkningen stor. Gjennom foto- og kartserier kan man i dag kjøre virkeligheten i «hurtig kino», slik at de langsiktige virkningene av naturinngrepene kommer til syne. Det har vi gjort i boka «Norsk natur – farvel?». Klassikeren på dette området er norgeskartet som viser hvordan store sammenhengende naturområder skrumper inn: arealer med urørt natur, eller villmark, har minsket med tre fjerdedeler i løpet av de siste hundre åra. Sør-Norge har 5 prosent villmark igjen. Fylker som Østfold, Vestfold og Akershus har mistet all villmark. I dag foreligger grundige statistikker og fotodokumentasjon over utviklingen gjennom de siste hundre åra. Den vitner om en forvitringsprosess for flere ulike naturtyper:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer