Norsk natur – farvel?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste villmarkene krymper, hyttefeltene spiser seg innover i villreinens rike, kystnaturen bygges ned, og de siste intakte vassdragene er under press. Gigantiske brukonstruksjoner eller monstermaster truer våre vakre fjordlandskaper. Og oppetter vår internasjonalt berømte kyst ligger planene om vindmølleparker tett.

Hvert enkelt inngrep kan synes lite, men over tid blir virkningen stor. Gjennom foto- og kartserier kan man i dag kjøre virkeligheten i «hurtig kino», slik at de langsiktige virkningene av naturinngrepene kommer til syne. Det har vi gjort i boka «Norsk natur – farvel?». Klassikeren på dette området er norgeskartet som viser hvordan store sammenhengende naturområder skrumper inn: arealer med urørt natur, eller villmark, har minsket med tre fjerdedeler i løpet av de siste hundre åra. Sør-Norge har 5 prosent villmark igjen. Fylker som Østfold, Vestfold og Akershus har mistet all villmark. I dag foreligger grundige statistikker og fotodokumentasjon over utviklingen gjennom de siste hundre åra. Den vitner om en forvitringsprosess for flere ulike naturtyper:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.