Norsk natur i britisk barneboksuksess

Svømte med spekkhoggere som forarbeid.

(Dagbladet.no): - Det var så vakkert. Jeg så spekkhoggerne svømme under meg, og det føltes som om jeg var på en annen planet. De spiste sild, og vannet var fullt av små skall etter dem. Det var en slik liten detalj jeg aldri har lest om noe sted, sier den britiske forfatteren Michelle Paver (46) til Dagbladet.no.

Hun forteller om den gangen hun svømte med spekkhoggere utenfor Tyssfjord i Norge. Det var i månedsskiftet november/desember og iskaldt i vannet, men Paver hadde bestemt seg:

Steinaldergutten Torak skulle svømme med spekkhoggere i boka hun holdt på å skrive, derfor måtte hun gjøre det også.

Siden har det blitt mange turer til Norge på Paver, i forbindelse med forarbeidet til «Ulvebror»-serien. Handlingen er lagt til et nordlig landskap for 6000 år siden.

En halv million bøker

Pavers har solgt over en halv million Ulvebror-bøker i Storbritannia, og serien er solgt til snart 20 land. Nå er hun i Norge i forbindelse med bok nummer tre i serien, «Sjel-eter». Boka følger Torak og venninna Renn på vei nordover i den iskalde villmarka, på jakt etter sjel-eterne som har fanget ulvevennen deres.

- Dette er ikke historiske bøker, jeg prøver ikke å lære bort noe, sier Paver.

Likevel har hun gjort utallige turer i villmarka i Norge, Grønland, Canada, Sverige, Finland og Transylvania for å gjøre research til bøkene. Hun har snakket med samer og eskimoer, bodd i en rorbu og opplevd midnattssola i Lofoten, og bodd to uker i en isolert hytte i Hardangerfjorden.

SUKSESS MED «ULVEBROR»: Som barn var Michelle Paver svært interessert i ulver og steinalderen. Som voksen fikk hun bruk for kunnskapene. Foto: MARIE L. KLEVE
SUKSESS MED «ULVEBROR»: Som barn var Michelle Paver svært interessert i ulver og steinalderen. Som voksen fikk hun bruk for kunnskapene. Foto: MARIE L. KLEVE Vis mer

- Dette er eventyrbøker. Men barn liker å føle at det er autentisk. Det kan jeg bare få til hvis jeg har med de små detaljene, sier hun.

Mye av arbeidet har vært ren fornøyelse. Som barn var Michelle Paver svært oppatt av steinalderen, og hun ønsket seg en ulv som kjæledyr. Som voksen sluttet hun å jobbe som advokat for å skrive historiske romaner, men det var først etter at hun fant tilbake til barndomsinteressen at skrivingen løsnet skikkelig.

Sammenlignes med Harry Potter

Bøkene inneholder flere fantastiske elementer, og Paver ble tidlig trukket fram som en ny J.K. Rowling. Hun har ikke noe imot sammenligningen, men mener det er en stor forskjell på «Ulvebror» og «Harry Potter».

- Harry Potter er fantasy, mens mine bøker er realistiske. Jeg tror at alt som skjer i bøkene kunne ha skjedd på ordentlig, fordi vi ser det gjennom øynene til folk som levde for 6000 år siden. Derfor tror Torak at bjørnen er besatt av en demon, mens vi ville ha kalt det et virus, sier hun.

- Bøkene tilhører likevel en populær sjanger. Hvorfor er barn så glade i fantastiske og historiske fortellinger?

- Jeg kan bare snakke for meg selv, og jeg hadde ikke lyst til å lese om samtiden da jeg var liten. Barn i dag er lite ute på eventyr. Men de liker å bli skremt. Gjennom bøkene blir de det, samtidig som de vet at det er ting som ikke kunne skjedd i dag, sier hun, men legger til:

- Bøker blir en suksess fordi folk engasjerer seg i karakterene. Gjør de ikke det, spiller det ingen rolle om bøkene er spennende, eller at du har gjort masse research, mener hun.

Kanskje blir det film

Paver skal skrive i alt seks bøker om Torak og ulvevennen hans. I tillegg har hun solgt filmrettighetene til Fox og Ridley Scott, og hun fikk filmmanuset i hendene for noen dager siden. Hvis det blir noe av filmen, håper hun at Sir Ian Mckellen, kjent som Gandalf i Ringenes Herre-filmene, vil spille i den.

- Han leser inn lydbøkene for meg, og det er årets høydepunkt å komme og høre på ham, forteller hun.