Norsk nettsted anklages for klipp og lim-journalistikk

- Det vil få konsekvenser.

TYERIANKLAGES: Det norske «delingsnettstedet» Buzzit får kritikk i dagens Aftenposten for å kopiere andre redaksjoners saker. Det har også forekommet at nettstedet har gjort det uten at det framkommer i saken. Faksimile: Buzzit.no
TYERIANKLAGES: Det norske «delingsnettstedet» Buzzit får kritikk i dagens Aftenposten for å kopiere andre redaksjoners saker. Det har også forekommet at nettstedet har gjort det uten at det framkommer i saken. Faksimile: Buzzit.noVis mer

(Dagbladet): Det norske nettstedet Buzzit har med titler som «Du har skrellet bananer feil hele livet» og «Du vil ikke tro hva som gjøres med disse dyrene» fått mye oppmerksomhet på sosiale medier etter at det ble lansert i juni i år.

I dagens Aftenposten anklages det Nordlys-eide nettstedet for å begå stofftyveri.

- Går altfor langt Avisa skriver at de har begått undersøkelser, som vitner om at flere av sakene som er publisert på nettstedet er tilnærmet blåkopier av saker som allerede er publisert hos konkurrenter.

Den amerikanske storavisa Huffington Post er i varierende grad brukt i over 50 Buzzit-saker, ifølge Aftenposten, og avisa vil nå se nærmere på saken, opplyser de. Også amerikanske Cosmopolitan skal være hyppig brukt, i tillegg til britiske Guardian og det norske nettstedet Foreldre.no.

- I deler av Buzzits virksomhet, går de altfor langt. Det  å ta andres innhold, oversette det og gjøre det til sitt eget, det kan man ikke gjøre til en forretningsidé, sier Kjersti Løken Stavrum til Dagbladet.

- Fører leserne bak lyset Løken Stavrum er generalsekretær i Norsk Presseforbund, og mener at nettstedet fører leserne sine bak lyset. Hun viser da til saken «10 ting læreren vil si til dere foreldre, men ikke tør» - som skal ha vært en tilnærmet direkte oversettelse fra en Guardian-sak, uten at det framkom i saken.

- Nå er Guardian oppgitt som kilde, men tidligere var de ikke det. Hvis man ikke ser tydelig på hvor saker kommer fra, vil en norsk leser lese saken som om den er norsk, i norsk kontekst. Derfor er det viktig at leserne gjøres oppmerksomme på at saken kommer fra et annet land, så de ikke leser saken med et annet filter, sier hun.

- Kan dette få konsekvenser for Buzzit?

- Det vil få konsekvenser fordi de kommer til å rydde opp i klare overtramp. Utover det, vil det avhenge av om nettstedene der stoffet er hentet fra ønsker å reagere.

Buzzit: - Skal lære av våre feil Buzzits ansvarlige redaktør Anders Opdahl har tidligere sagt til Dagbladet at de har latt seg inspirere av det internasjonale nettstedet Buzzfeed, hva tankegang gjelder.

Nå forteller han at redaksjonen vil ta kritikken til etterretning.

INNRØMMER FEIL: Buzzit-redaktør Anders Opdahl.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
INNRØMMER FEIL: Buzzit-redaktør Anders Opdahl. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer

- Vi skal sørge for at vi blir enda bedre, lærer av våre feil og er mer selvkritiske. Vi går ikke i krigen, men har en ambisjon om at Buzzit skal opptre på samme vilkår som andre digitale medier gjør. Vi skal sitere og håndtere det materialet som finnes på en skikkelig og ordentlig måte. Det har vært planen hele veien, og kommer til å være det også framover, sier Opdahl til Dagbladet.

- Var du klar over den praksisen Aftenposten melder om i dag?

- Jeg vil ikke gå inn i enkeltheter, saken er nok mer nyansert enn det gis uttrykk for i Aftenposten, men her er det ting som kan gjøres på en enda ryddigere måte.

Når det gjelder sakene som allerede er publisert på nettstedet, vil redaktøren vurdere om disse eventuelt skal endres.

- Du kan ikke ha en sjablongmessig tilnærming til dette. Enkelte saker har utgangspunkt som handler om deling, personen som skapte innholdet har en intensjon om å få det spredd. Når det gjelder saker som er hentet fra tradisjonelle medier, er jeg den første til å innrømme at vi har hentet for mye, men et kattebilde fra sosiale medier har en annen type egenart enn en journalistisk bearbeidet sak.

IKKE IMPONERT:
Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
IKKE IMPONERT: Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer