DEBATT

Debatt: Økonomisk politikk

Norsk økonomi virker å ha nådd bunnen

Du må være Ap-leder for å hevde at regjeringen ikke har handlet resolutt mot tilbakeslaget i norsk økonomi. 

PRIORITERINGER: Der Høyre investerer i vekstfremmende tiltak, ønsker Ap å heve skattene med minst ti milliarder kroner, skriver Høyres nestleder, Jan Tore Sanner. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
PRIORITERINGER: Der Høyre investerer i vekstfremmende tiltak, ønsker Ap å heve skattene med minst ti milliarder kroner, skriver Høyres nestleder, Jan Tore Sanner. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Denne uken kom en rapport fra partene i arbeidslivet som knuser Aps påstand om at regjeringen har handlet «for lite, for sent». Cappelen-utvalget skriver nemlig at «finanspolitikken har vært og er svært ekspansiv, og dette har dempet nedgangen i økonomien». Den LO-støttede rapporten hevder videre at politikken har bidratt til å «holde oppe sysselsetting og aktivitet i en tid der etterspørselen fra petroleumsvirksomheten faller mye».

Cappelen-utvalget er ikke alene. Norges Bank, SSB og økonomer fra Nordea Markets, Danske Bank, SEB, Samfunnsøkonomisk Analyse og Swedbank er samstemte. Norsk økonomi virker å ha nådd bunnen, og den økonomiske politikken til regjeringen har bidratt til å dempe konsekvensene av oljeprisfallet.

Ap står dermed mer og mer alene om sin virkelighetsbeskrivelse av norsk økonomi. Legger man Jonas Gahr Støres retorikk til grunn, kan man nemlig få inntrykk av at ledighetsveksten skyldes regjeringens politikk. Han hevder konsekvent at regjeringen har handlet «for lite, for sent». Men som Cappelen-utvalget skriver kan verken Ap eller Høyre noe for at oljeprisen ble halvert, med de utfordringene det har skapt for de som har mistet jobben.

Det regjeringen kan og vil ta ansvar for er måten vi håndterte oljeprisfallet på. Og skal vi tro økonomene har regjeringen handlet raskt og resolutt. SSB skriver for eksempel at «den økonomiske politikken har gitt vesentlige bidrag til at oljenedturen ikke har ført til en enda mer betydelig nedgang i norsk økonomi».

For å sette ledige hender i arbeid, har regjeringen bevilget fem milliarder kroner til en tiltakspakke målrettet mot Sør- og Vestlandet. Skoler og sykehjem pusses opp, bygging av veier og jernbane fremskyndes og nye jobber skapes. Samtidig er vi opptatt av å styrke den langsiktige vekstevnen til norsk økonomi. Det er derfor vi investerer i vekstfremmende tiltak som kunnskap, forskning, innovasjon, samferdsel og skattelettelser.

Her skiller Høyres prioriteringer seg fra Aps. Der Høyre investerer i vekstfremmende tiltak, ønsker Ap å heve skattene med minst ti milliarder kroner. Regningen vil de sende til de samme bedriftene som nå opplever usikkerhet. Dette er motsatt medisin av hva bedriftene etterspør. I en fersk undersøkelse sier 6 av 10 bedriftsledere at de vil investere mer dersom skattene reduseres.

I 12 av 19 fylker er ledigheten fortsatt lav, men Høyre vil fortsatt jobbe intenst for at norsk økonomi skal bli friskmeldt. På motsatt side av banehalvdelen forventer jeg fortsatt å høre Ap-leder Gahr Støre på repeat som sier «for lite, for sent», uavhengig av hvilke vurderinger ekspertene gir.

Norske bedrifter er godt i gang med omstillingen og det er lov å glede seg over at norsk økonomi ser ut til å lysne. Dette gjelder også for Ap-leder Gahr Støre. Og akkurat nå virker det som ekspertene er enige om at regjeringen har kommet med «akkurat passe, til rett tid».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer