Norsk Oscar-favoritt opptrådte klanderverdig

Regissør Hallvar Witzø ville blitt fratatt prisen.

TATT PÅ SENGA:  Tuba Atlantic-regissør Hallvar Witzø og manusforfatter Linn-Jeanethe Kyed på Four Seasons Hotel i Beverly Hills i forkant av Oscarshowet.
Foto: Tore Meek / Scanpix
TATT PÅ SENGA: Tuba Atlantic-regissør Hallvar Witzø og manusforfatter Linn-Jeanethe Kyed på Four Seasons Hotel i Beverly Hills i forkant av Oscarshowet. Foto: Tore Meek / ScanpixVis mer

Filmen «Tuba Atlantic» ble Oscar-nominert på falske premisser.

Den skulle aldri vært nominert, men nå vil filmen og regissør Hallvar Witzø for all framtid stå i historibøkene som Oscar-nominert.

Vist på tv Dagbladet har tidligere skrevet at filmen er blitt vist på tv.

Regissør Witzøe og Filmskolen i Lillehammer har opplyst om det til Oscar-akademiet.

Det avvsier priskoordinator og pressetalskvinne for Akademiet, Torene Svitil, i et epostintervju med Aftenposten.

-Fortalte aldri - Produsentene fortalte oss aldri om at filmen var vist på tv, sier Svitil:

- De krysset av for nei på påmeldingsskjemaet for Oscar-nominering der vi spesifikt ber om opplysninger om hvorvidt en slik visning har skjedd, når og på hvilken kanal, sier hun.

Svitil hevder at folkene bak Tuba Atlantic ekskluserte seg selv ved å vise filmen i sin helhet  på NRK2 21. august i 2010.

Trukket tilbake -Hvis vi hadde fått vite noe om dette mens filmen var på shortlist for Oscar-nominering, ville vi umiddelbart satt i gang en etterforskning og strøket den av med en gang vi fikk bekreftet TV-visningen, sier Svitil til Aftenposten.

- Men hadde filmen vunnet, ville det vært uunngåelig at prisen ble trukket tilbake, uttaler Svitil.

Folkene bak filmen hevder Akademiet kjente til at den var vist på tv, men skal undersøke hva som gikk galt. Man må tilbake til 1960-tallet for å finne forrige diskvalifisering av en vinner.