Norsk Oscar-regissør har laget kinofilm av Albert Åberg

Her er den første traileren.

(Dagbladet): Gunilla Bergstrøms klassiske barnebøker om Albert Åberg er en høyt skattet del av svensk barnelitteratur, og er solgt i flere millioner eksemplarer både i hjemlandet og internasjonalt.
 
Men når den første helaftensfilmen om den vesle gutten med en usynlig bestevenn kommer på kino til høsten, er det en norsk regissør som står bak.

Her kan du se den første traileren til filmen som har kinopremiere i Norge den 13. september.

- Toril Kove (54), regissør av «Hokus Pokus Albert Åberg». Har du kuppet Albert Åberg fra svenskene?

- Det er selvfølgelig en stor ære å få jobbe med en svensk folkehelt, men vi har fått overaskende få kommentarer angående det. Den kommer på kino i Norge og Sverige på samme tid, og er delvis finansiert av Sveriges radio og det svenske filminstituttet, så jeg håper ingen føler at vi har kapret ham. Men når det er sagt er det jo en norsk film, og det er den norske versjonen som dubbes til andre språk.

- Og dette er første gang Albert Åberg er på kino?

- Nei ikke helt. I Sverige har tv-seriene blitt vis på kino, men dette er den første som blir laget for å være en kinofilm. Dessuten er det første gangen karakterene snakker med egne stemmer, og ikke en fortellerstemme.

Kove er, til tross for at hun ikke er et veldig kjent navn her hjemme, den eneste norske regissøren foruten Thor Heyerdahl som har vunnet en Oscar.

SKYBERT: Alle trenger en venn. Usynlig eller ei, Skybert stiller opp for Albert Åberg. Bilde: Nordisk film
SKYBERT: Alle trenger en venn. Usynlig eller ei, Skybert stiller opp for Albert Åberg. Bilde: Nordisk film Vis mer

Den fikk hun i klassen «Beste animerte kortfilm» i 2007, for filmen «Den danske dikteren».  Kove er født på Hamar, men har bodd i Canada mesteparten av tiden siden 80-tallet.

- Hva skjer med Albert i «Hokus Pokus Albert Åberg»?

- I denne historien har han begynt på skolen, og han synes han begynner å bli stor. Så han ønsker seg en hund, men Pappa gir beskjed om at Albert ennå er for ung. Jeg vet ikke hvor mye mer jeg skal si nå, men det er det samme temaet som er gjennomgående i bøkene. Det dukker opp et problem som Albert må løse selv, til tross for at han er liten. Jeg synes styrken i Gunilla Bergstrøms bøker er at de tar opp viktige temaer, som hvilke utfordringer man støter på i ung oppvekst, og på den måten blir de interessante både for barn og foreldre. Vi har forsøkt å ta det med inn i filmen.

- Filmen er laget på gamlemåten, med tegninger og ikke dataanimasjon?

- Ja, den er fullstendig tegnet. For hånd, til og med på papir. Det er bare fargeleggingen som er gjort digitalt. Nå skal jeg ikke si noe kritisk om dataanimasjon, men det er noe spesielt med det som er håndlaget. Og stilen passer veldig godt til bøkene, som jo er det viktigste. Filmen har en strek som er veldig tro mot originalen.

- Har Gunilla Bergstrøm selv vært involvert i prosjektet?

- Hun har selvfølgelig måttet godta manuset som er en adapsjon av boka, og så har hun hatt vetorett på karakterdesignet. Jeg har møtte henne et par ganger og hun var veldig begeistret over det hun så. Hun er en veldig hyggelig dame som jeg har stor respekt for, og vi hadde en veldig fin samtale om hvordan man gjør bok til film.

Vil ha en liten hund: Albert Åberg ønsker seg en liten hund, og søker hjelp hos en tryllekunstner. Bilde: Nordisk film
Vil ha en liten hund: Albert Åberg ønsker seg en liten hund, og søker hjelp hos en tryllekunstner. Bilde: Nordisk film Vis mer

- Og Timbuktu bidrar på lydsporet?

- Ja. Det er en film med en del sanger. To av dem blir sunget av barna, og så er det en sang av Ane Brun og den du hører i traileren — «Inte stor nok» av Timbuktu. Det er noe fint og organisk over musikken hans som jeg synes passer veldig bra til filmen.

- Du vant en Oscar for «Den danske dikteren». Har du Oscar-ambisjoner også for denne filmen?

- Det er ikke noe man går rundt og tenker på. Vi har veldig store ambisjoner om at den første Albert Åberg-spillefilmen skal bli veldig fin, og hvis den får en pris er det bare hyggelig. Men det er sånt som kommer i ettertid.

- Har du noen flere filmprosjekter på gang for tida?

- Ja. Jeg har en animasjonsfilm som har ligget litt på is, men som kommer i løp av høsten. Det er en norsk-canadisk samproduksjon som heter «Me and My Moulton». Moulton er en type sykkel.

Oscar-vinner: Regissør Torill Kove vant i 2007 Oscar for animerte kortfilmen «Den danske dikteren». Nå er hun klar med «Hokus Pokus Albert Åberg».
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Oscar-vinner: Regissør Torill Kove vant i 2007 Oscar for animerte kortfilmen «Den danske dikteren». Nå er hun klar med «Hokus Pokus Albert Åberg». Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer