Norsk på norsk i krise

Det er bare rapperne som tar vare på morsmålet under Bylarm. - Det har aldri vært så ille som nå, sier norskforkjemperen Jan Eggum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): - Det er usannsynlig dårlig stilt. Jeg har skreket ulv i mange år og fått både pepper og ros. Men slik det ser ut på Bylarm nå, har det aldri vært så ille nå, sier visesanger og gitarkamerat Jan Eggum til Dagbladet. I dag skal Eggum sammen med Bjørn Eidsvåg, Magnus Grønneberg fra CC Cowboys, Elling Borgersrud fra Gatas Parlament, Kari Bremnes og litteraturviteren Eirik Vassenden diskutere rock- og rappteksters samtidslyriske potensial, i et Bylarm-panel.

Oppvarming

I går kveld samlet Dagbladet de fire førstnevnte til en oppvarmingsrunde. Og går det som de vil, dreier de gjerne paneldebatten i retning av årets rekordlave norskandel.

- Det er rapperne som redder oss nå. Det gis beskjeder i hip hop på samme måte som protestvisene gjorde på sekstitallet. De har trøkk og innhold, og de gjør det på norsk, konstaterer Bjørn Eidsvåg.

Elling Borgersrud i Gatas Parlament har rappet på norsk siden 1993. Da var de sørgelig alene. Nå er hip hop på norsk en selvfølge.

- Fra mitt rapp-perspektiv er jo tendensen omvendt av hva den er for rocken. Omslaget kom i 2000. Nå begynner kidsa å rappe på norsk med en gang, sier Elling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.