Norsk pelshandlerprosa

Interessant tidsdokument i skyggen av Helge Ingstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Året før Helge Ingstad kvittet seg med sin advokatpraksis, dro en annen, mindre kjent nordmann til Canada, landet Ingstad i 1931 skulle bli berømt for å ha reist til med utgivelsen «Pelsjegerliv. Blant Nord-Canadas indianere». Han het Einar Odd Mortensen, kom fra Bærum, var som mange smågutter oppvokst med James Fenimore Coopers indianerbøker og drømte om et annet liv enn det familiens møbelhandel eller hverdagen som landbrukslærling i Hedmark kunne by ham. I 1925 forlot han Norge til fordel for Canadas villmark og et ensomt og kaldt liv som handelsmann. Tre år seinere vendte han hjem til farens geskjeft. Snart begynte Mortensen å skrive ned minnene. Muligens har Ingstads suksess fått ham til å legge notatene vekk, for noen bok ble det ikke før barna hans oppdaget tekst og fotografier lenge etter at Einar Odd Mortensen sr. var død. Når Gyldendal nå utgir det åpenbart ufullendte manuskriptet, er boka blitt utstyrt med omtrent samme undertittel som Ingstads klassiker.

Nøkternt

«Pelshandleren» er en sympatisk og liketil beretning om det barske livet blant pelsjegere og trekkhunder. Noen steder likner den dagboka, andre ganger trekker Mortensen lengre linjer. Han skriver som oftest nøkternt om landskapet og menneskene han møter, men nå og da tillater han seg rausere skildringer av naturen og årstidene som er så avgjørende for livet i Canadas ødemark.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer