Norsk PEN og Handke-debatten

Vi har ikke fordømt pristildelingen.

PRIVATPERSON: William Nygaard er styreleder i Norsk PEN, men uttalte seg som privatperson om Handke.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PRIVATPERSON: William Nygaard er styreleder i Norsk PEN, men uttalte seg som privatperson om Handke. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Debattinnlegg

Dagbladet skriver 10. oktober at «den norske delen av verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon fordømte tildelinga» av Ibsen-prisen til forfatteren Peter Handke. Dette er feil. Norsk PEN har ikke på noe tidspunkt fordømt pristildelingen. PEN har heller ikke foreslått eller forsvart forslag som vil begrense Peter Handkes ytringsfrihet. Dette ble også presisert fra Norsk PENs hold under det mye omtalte debattmøtet på Litteraturhuset. Norsk PEN ønsket et arrangement der prisen kunne diskuteres, i ytringsfrihetens ånd, med prisforsvarere til stede. Det fikk vi dessverre ikke. I debatten som fulgte har styreleder William Nygaard, som uttalte seg på egne vegne, sterkt beklaget uheldige uttalelser.  

PEN-styret valgte å delta i debatten om prisen, fordi vi ser det som viktig å ta opp hvilket politisk medansvar enhver ytrer har for innhold i egne ytringer, men ser i ettertid at invitasjonsbrevet var ensidig og uheldig (VG, debatt 09.10.14). PEN har aldri ønsket å angripe Handkes rett til å si og skrive det han sier og skriver. Tvert imot er vårt arbeid basert på et forsvar for ytringer, uavhengig av om de provoserer.   

PEN-styret beklager at et ønske om å delta i en debatt om innholdet i en forfatters ulike ytringer og politiske markeringer nå framstilles som at PEN ønsker å begrense Handkes rett til å ytre seg og som at PEN fordømmer tildelingen av Ibsen-prisen til Peter Handke. Det har styret i Norsk PEN aldri gjort eller ment.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.