Norsk platebransje søker «pirat-tystere»

Starter ny offensiv mot fildelerne.

(Dagbladet.no): I løpet av første halvdel av 2007 starter norsk platebransje en storoffensiv mot fildelere som deler musikk ulovlig over nettet.

Ifølge NRK foreligger det også planer om en ny nettside, der de ønsker tips om personer som gjør opphavsrettsbeskyttet innhold tilgjengelig på nettet.

- Dette vil være en god måte å få inn informasjon på, sier Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen til Dagbladet.no.

Avviser dusør

Han mener snakk om en tysternettside er å overdrive, og hevder siden først og fremst vil ta sikte på å informere om arbeidet mot ulovlig fildeling.

Overfor NRK er han mer offensiv:

- Disse guttene står fram i media rett som det er. Man vet jo ikke da hvem de er, det er bare sorte ansikter. De føler seg veldig trygge på at de aldri blir tatt, slår seg på brystet og ler av rettighetshaverne som bruker tid og energi på å skulle prøve å ta dem, sier Tøndel.

I Sverige har det vært lansert liknende forsøk, og enkelte har også foreslått dusører for tips som fører til at de største piratene blir tatt.

ØNSKER TIPS: Advokat Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen står bak lanseringen av en kommende nettside, med en tipsfunksjon om aktive nettpirater. Foto: FRANK KARLSEN
ØNSKER TIPS: Advokat Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen står bak lanseringen av en kommende nettside, med en tipsfunksjon om aktive nettpirater. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

- Det har ikke vært diskutert hos oss, sier Tøndel, som forteller at siden skal lanseres i samarbeid med filmbransjen.

- Demokratisk underskudd

- Hvorfor lanserer dere denne siden? Betyr det at verktøyene dere har i dag ikke er gode nok for å ta piratene?

- Nei. Men dette kan være en mulig måte å få ny informasjon på. Også i dag får vi inn tips. Noe er bra og noe er dårlig, sier Tøndel til Dagbladet.no.

Knut Yrvin i Elektronisk Forpost Norge er skeptisk til at det er platebransjens advokater, og ikke politiet, som skal motta disse tipsene.

Dette mener jeg er et demokratisk underskudd. Dersom man må engasjere private advokater vitner det om at politiet ikke tar dette seriøst nok, sier Yrvin til NRK.

I løpet av tidlig vår vil også saken om «Pitbullterje»-piraten komme opp for retten. Det blir den første saken mot en norsk fildeler siden den nye åndsverksloven ble innført.

- Det blir selvsagt veldig spennende. Både straffeutmålingen og spørsmålet om erstatning vil sette en standard for hvordan slike saker skal behandles i framtida, sier Tøndel.

Norsk platebransje søker «pirat-tystere»
ULOVLIG: I løpet av få uker kommer «Pitbullterje-saken» - der en 44-åring står tiltalt for å ha spredd filmen på The Pirate Bay - opp for retten.