Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Norsk Polarinstitutt ønsker å bestemme hva jeg skal gjøre

Den norske polarfareren Inge Solheim vitnet i Andhøy-saken.

POLFARER: Polfarer Inge Solheim vitnet i retten i dag. 
Foto:  Kyrre Lien / SCANPIX
POLFARER: Polfarer Inge Solheim vitnet i retten i dag. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Den norske ekspedisjonslederen Inge Solheim unngår å forholde seg til Norsk Polarinstitutt når han skal gjennomføre ekspedisjoner i Antarktis, skriver NTB.

- Mer regulering enn service Han har i stedet samarbeidet med russiske, britiske og sørafrikanske myndigheter for å få nødvendige tillatelser til å ta turister og filmteam med på ekspedisjoner i Antarktis.

- Norsk Polarinstitutt ønsker å regulere mer enn å yte service. De ønsker å bestemme hva jeg skal gjøre. Jeg ønsker ikke å komplisere min hverdag med å forholde meg til dem, sa Solheim da han torsdag vitnet i rettssaken mot Jarle Andhøy ifølge NTB.

Den London-baserte norske ekspedisjonslederen fortalte i retten at ingen av de landene han forholder seg til, har så strenge regler som Norge og Norsk Polarinstitutt for aktiviteter i Antarktis.

Et spørsmål om tillatelse Andhøy er tiltalt for ikke å ha meldt fra et år i forveien og skaffet forsikringer før han i mars-april i fjor seilte i havområdene i Antarktis. Selv sier han at han fikk tillatelse fra Argentina.

Ekspedisjonen fant sted i mars-april i fjor, og blant andre komikeren Anne-Kat. Hærland og rockegitaristen Petter Baarli var med i besetningen.

- Vi har ingen kommentarer utover det som ble sagt i retten i går. Utover det henviser vi til aktor, sier informasjonssjef i Norsk Polarinstitutt, Stig Mathiesen til Dagbladet.

Dagbladet har forsøkt å nå aktor Trude Kvanli uten å lykkes.

Seksjonsleder Birgit Njaastad i Norsk Polarinstitutt vitnet i retten i går.

Hun sa da at instituttet fikk beskjed fra argentinske myndigheter om at det ikke var gitt noen tillatelse til Andhøy etter miljøreglene i Antarktis-traktaten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram