Norsk politi på rett vei

Politidirektøren gjør det Stortinget har bedt han om å gjøre.

OPPSIKTSVEKKENDE: Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at behovet for endringer i norsk politi er gått redaktøren hus forbi, til tross for at Dagbladet har hatt en rekke reportasjer om svikt i politiet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OPPSIKTSVEKKENDE: Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at behovet for endringer i norsk politi er gått redaktøren hus forbi, til tross for at Dagbladet har hatt en rekke reportasjer om svikt i politiet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Meninger

Lederen i Dagbladet 2. desember inneholder mange omtrentlige påstander om norsk politi. Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at behovet for endringer i norsk politi er gått redaktøren hus forbi, til tross for at Dagbladet har hatt en rekke reportasjer om svikt i politiet. Politidirektøren gjør det Stortinget har bedt han om å gjøre. Politiet henger ikke godt nok sammen som en etat. Slik er det blitt i mangelen på overordnet faglig ledelse.

Lensmannsetaten er 800 år, politietaten 400, og Politidirektoratet 15 år. Det har gitt grobunn for kulturer og subkulturer. Derfor er politidirektoratet styrket. Vi trenger ett politi med sterke fellesverdier som ikke sitter på hver sin tue og arbeider til uensartet. Alt dette er dreier som om den ledelse og styring som har manglet. Vi trenger mer enn noen gang et kompetent Politidirektorat og en handlingsdyktig politidirektør som leder og utvikler politiet.

Behovet for endringer i politiet er gjennomdokumentert. Derfor reduseres antall politidistrikter nå fra 27 til 12. Mer organisert kriminalitet, økende andel utenlandske kriminelle, og nye og kaldblodige kriminalitetsformer krever spesialisert kompetanse. Lensmannskontorer med 2-3 ansatte holder ikke mot dagens kriminalitet. Slukte lys i kostbare politibygg som drar 1,2 milliarder i årlig husleie gir falsk trygghet. Politidistriktene skal settes i stand til å stå på egne bein.

Politireformen skal stoppe den utilsiktede sentraliseringen som har foregått over mange år ved at oppgaver er overført fra små politidistrikter til særorganer og større politidistrikter, pga. manglende kompetanse og kapasitet i mange av politidistriktene. Regjeringen vil snu utviklingen. Regjeringen vil desentralisere og gi et likeverdig og synlig politi over hele landet. Slik ivaretas rettsikkerheten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.