LEDER

Norsk politi på feil spor

Det er politikerne som må styre sikkerheten.

SENTRALISERER:  Politidirektør Odd Reidar Humlegård. f
SENTRALISERER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård. f Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Uten noen samlet plan, eller en grundig politisk debatt, er norsk politi i kraftig forvandling. Endringene kommer innenfra, drevet fram av Politidirektoratet, politiorganisasjonene og en høyreradikal justisminister som vil vise muskler. Utviklingstrekkene er klare: Mer overvåking, full bevæpning, sterkere sentralisering og svekkelse av politiets demokratiske tradisjoner. Nå foreligger det ei bok som påviser hvordan politiet er på feil spor. Stig O. Johannessen, som er professor i organisasjon og ledelse ved Universitetet i Nordland, har skrevet boka «Politiet i krise» der hovedpåstanden er at politiet siden 22. juli 2011 har beveget seg i autoritær retning. Daværende statsminister Jens Stoltenberg sa den gang at «vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet». Svaret er blitt det motsatte.

Det er flere grunner til at politiet kom inn i en slik utvikling. Viktigst er kombinasjonen av kampen mot terror og hvordan politiet selv har fått definere sin utvikling. Under Odd Reidar Humlegårds ledelse har Politidirektoratet vokst kraftig, både når det gjelder ressursbruk og utøvelse av makt. Nå gjennomføres en stor omlegging med det misvisende navnet nærpolitireformen. Reformens egentlige mål er sentralisering av ressursene og økt vekt på beredskap og utrykning. Etterforskning, oppklaring og forebygging av lovbrudd kommer i annen rekke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer