Norsk politi på feil spor

Det er politikerne som må styre sikkerheten.

SENTRALISERER:  Politidirektør Odd Reidar Humlegård. f
SENTRALISERER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård. fVis mer
Meninger

Uten noen samlet plan, eller en grundig politisk debatt, er norsk politi i kraftig forvandling. Endringene kommer innenfra, drevet fram av Politidirektoratet, politiorganisasjonene og en høyreradikal justisminister som vil vise muskler. Utviklingstrekkene er klare: Mer overvåking, full bevæpning, sterkere sentralisering og svekkelse av politiets demokratiske tradisjoner. Nå foreligger det ei bok som påviser hvordan politiet er på feil spor. Stig O. Johannessen, som er professor i organisasjon og ledelse ved Universitetet i Nordland, har skrevet boka «Politiet i krise» der hovedpåstanden er at politiet siden 22. juli 2011 har beveget seg i autoritær retning. Daværende statsminister Jens Stoltenberg sa den gang at «vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet». Svaret er blitt det motsatte.

Det er flere grunner til at politiet kom inn i en slik utvikling. Viktigst er kombinasjonen av kampen mot terror og hvordan politiet selv har fått definere sin utvikling. Under Odd Reidar Humlegårds ledelse har Politidirektoratet vokst kraftig, både når det gjelder ressursbruk og utøvelse av makt. Nå gjennomføres en stor omlegging med det misvisende navnet nærpolitireformen. Reformens egentlige mål er sentralisering av ressursene og økt vekt på beredskap og utrykning. Etterforskning, oppklaring og forebygging av lovbrudd kommer i annen rekke.

Spillet om åpen bevæpning av tjenestemenn er et annet eksempel. Med vekslende begrunnelse bærer alle utegående politifolk nå våpen i beltet, enten de vokter statsministerens kontor eller rykker ut på husbråk i Gudbrandsdalen. Den «midlertidige» bevæpningen forlenges med jevne mellomrom, og med sterke tilrop og krav fra Politiets Fellesforbund. Justisminister Anders Anundsen lar spillet få gå sin gang ettersom bevæpningen nøyaktig hermer Fremskrittspartiets program.

I årevis har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bedt om, og fått, nye fullmakter som sakte undergraver rettsstaten og borgernes frihet i forhold til staten. Samtidig har kloke hoder i PST advart mot å tro at vi kan overvåke oss vekk fra terrorfaren. Og nettopp her kan vi se hvor alvorlig det blir når politiet beveger seg bort fra sine demokratiske idealer. Vi er i en situasjon der politikerne ikke styrer samfunnets sikkerhet, men gjemmer seg bak samfunnets uniformer. Det har allerede skapt helt urealistiske forventninger om hvordan terror kan avverges. Militarisering av politiet, og undergraving av sivilsamfunnet, er sikre metoder for å svekke motstandskraften mot terror.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.