KOMMENTARER

Norsk politikk er på vei mot en ny tredeling

Partiene rundt og til venstre for Ap er i vekst. Det kan utfordre maktens grunnvoller, skriver John O. Egeland.

OVERLAPPENDE TEIGER: Rødt, MDG, SV og Sp (her ikke representert i bildeutsnittet) utgjør ingen formell allianse, men de har velgere og henter oppslutning i overlappende teiger i det politiske landskapet. Alle hogger i de skogene som historisk har tilhørt Arbeiderpartiet. Foto: NTB Scanpix
OVERLAPPENDE TEIGER: Rødt, MDG, SV og Sp (her ikke representert i bildeutsnittet) utgjør ingen formell allianse, men de har velgere og henter oppslutning i overlappende teiger i det politiske landskapet. Alle hogger i de skogene som historisk har tilhørt Arbeiderpartiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Nokså stille foregår viktige bevegelser i velgermassen og innad i partiene. Mens mellompartiene V og KrF forblør, og Frp blir stadig mer anemisk, er det sterk vekst i den alternative venstresiden. Det vil si partiene som ligger rundt eller til venstre for Arbeiderpartiet. Både når det gjelder oppslutning og medlemstall er SV, Rødt, MdG og Senterpartiet nå på høyde med både Ap og Team Solberg. Disse partiene utgjør ingen formell allianse, men de har velgere og henter oppslutning i overlappende teiger i det politiske landskapet. Alle hogger i de skogene som historisk har tilhørt Arbeiderpartiet.

Mest påfallende er at de fire partiene er i vekst på meningsmålingene samtidig. De fire noterer seg for snaut 30 prosent oppslutning mot Ap’s 28 prosent og regjeringsblokken med litt over 40 prosent (tall fra Poll of Polls). Særlig SV og Rødt merker sterk medlemsvekst og sammen med MdG mønstrer de til sammen 27 000 medlemmer, som nesten er på høyde med Høyre (29 500). Firkløveret SV, Rødt, MDG og Sp kan skilte med 46 000 medlemmer som nærmer seg Ap’s 51 000.

Det kan innvendes at slikt er lek med tall fordi addisjonen ikke støttes av signerte politiske kontrakter mellom partiene. På den annen side er det ikke noe nytt at opinionen rører seg før partiene tar konsekvensene av endringene. I Norge er vi vant til å gå til urnene uten sikre regjeringsalternativer. Derfor er hovedtrendene viktige: Sentrum er i eksistensiell krise, Senterpartiet blomstrer, venstrepartiene øker markant og MDG nærmer seg sperregrensen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer