POLITIKK, RELIGION OG REISELIV: Jerusalem og Betlehem er populære reisemål. Her er en gruppe nordmenn på tur med Indremisjonen. Foto: Jørn H. Moen
POLITIKK, RELIGION OG REISELIV: Jerusalem og Betlehem er populære reisemål. Her er en gruppe nordmenn på tur med Indremisjonen. Foto: Jørn H. MoenVis mer

Norsk prest med kinderegg fra Midtøsten

«På stengte stier» er ei bok om politikk og religion, men også en reiseguide.

ANMELDELSE: Tor Øystein Vaaland er en mann mange har hørt stemmen til som journalist i NRK og som prest, ikke minst i Ringsaker kirke.

Han har også vært brennende opptatt av situasjonen i Midtøsten, både konflikten mellom israelerne og palestinerne, forholdene for de kristne og dialog mellom de forskjellige religionene i området. Ikke minst er han opptatt av hvordan mange verdens kristne har sviktet sine palestinske trosfeller.

Tre reiser
Tre vandringer i Jesu fotspor i 2012 og 2013, mesteparten av tida til fots, er nå blitt til boka «På stengte stier». Han drar fra Nasaret til Betlehem, fra Betlehem til Egypt og fra Nasaret til Jerusalem, dit den da 12-årige sønnen til en tømmermann dro for å feire jødenes påske. På deler av turene har Vaaland med kona og fem sønner, de tre yngste under fem år.

Han oppsøker hellige steder, treffer folk fra en rekke områder og med forskjellig tro, vandrer langs landeveien og i ørkenen og ikke minst; han utforsker det de fleste turister ikke engang vet om. Han følger ikke flokken av journalister og forfattere. Det er en av grunnene til at han får leseren med på følget.
Selvmordsbomber
I Betlehem oppsøker han en fødselskirke som forfaller mer og mer. Han ser den israelske okkupasjonen på nært hold, ikke minst på grunn av den av palestinerne (og av store deler av utenverdenen) forhatte separasjonsmuren. Og han intervjuer broren til den 16 år gamle muslimske selvmordsbomberen Issa (Jesus) — som i 2002 sprengte seg sjøl og to israelere i lufta utenfor Tel Aviv.

I Nasaret besøker han en nonneorden som kaller seg Nasaret-søstrene og som viser ham en sisterne og en halvveis utgravd kjeller og hvor det enda lenger nede ligger gravhuler fra det første århundre. Ikke nevnt i en eneste guidebok, men Maria, Jesu mor, kan like godt ha hentet vann der som andre steder hvor man hevder å ha krav på en av kristendommens aller viktigste personer.
Ingen forkynnelse
Selv om Vaaland er prest, slår han ingenting fast, han følger bare det som står nevnt i de hellige skrifter. Han prediker ikke, han forteller.

Han har også en politisk mening med boka. Tittelen henspiller på stier som var åpne for to tusen år siden, men som nå mange steder er stengt på grunn av den israelske okkupasjonen. Derfor intervjuer han også mange mennesker som er berørt av Israels politikk overfor palestinerne og som forteller om hvordan livene deres er blitt forandret i løpet av åra.
Jødisk kristen
Vaadland oppsøker også jøder, blant annet ortodokse som lever etter Bibelens og ikke demokratiets regler.

Det mest interessante for denne anmelderen er imidlertid møtet han har med den jødiske kristne pastoren David Zadok. Han måtte til israelsk høyesterett for å få bygge en kirke, som både har vært utsatt for steinkasting og gjenlimte dører. Zadok forteller om hvordan han først ble utstøtt av sin familie. Spesielt nevner han onkelen, som blant annet mente det var bedre om han var blitt stoffmisbruker enn kristen.

Selv for folk som vet mye om Midtøsten, er det noe å lære av denne boka. Og den er nøktern og preget av at det tross alt fins håp. Språket kunne til sine tider vært bedre, men det er ingen spesiell hindring for leseverdigheten.

Norsk prest med kinderegg fra Midtøsten