Norsk prototype: Flagghuske med pølse

BERGEN (Dagbladet): Verdens ledende samtidskunstner, Fabrice Hybert (36), er i landet. Han sitter i et hvitt rom i Bergen og lager en huske av norsk flagg. Verden er full av muligheter. Han kan til og med bli norgeskjent.

Det neste han lager en er teddybjørn av fiskeskinn.

- A teddybear, fordi jeg heter Hybert vel, forklarer Hybert og ler av sin norske prototype.

Havet sukker utenfor i dypblå augustnatt. Bergen er stedet, fredag åpner utstillingen «At Your Own Risk» i Bergen Kunstmuseum - da har Hybert vært i byen en drøy uke, hoppet rundt med sin venn i bjørneham, bedt om å sette Bonzai-trærne fri utenfor butikken der de selger slikt - og hengt opp en huske med et norsk flagg og en underlig gummipølse struttende på setet - som kan brukes til?

Symaskin

- Alt er mulig, det finnes like mange muligheter som det finnes mennesker. Alt du må gjøre er å se, sier Hybert.

Når vinneren av Venezia Biennalen har utstillinger, kommer ikke en håndfull utvalgte til vernissagen - det kommer flere tusen. London, Bombay, Moskva, New York, Amsterdam er blitt presentert for hans prototyper, Hyberts varemerke. I Bergen er prototypen en teddybjørn av fiskeskinn - «fordi hud er kontakt», i London en symaskin - «fordi den syr sammen». Han har laget dykkebriller med glass som reflekterer dine egne øyne. «Deep narcissus» kalte han den prototypen. Eller han inviterer til loppemarked. Eller som i Musée d'Art Moderne i Paris der han klippet håret på publikum og blåste det i taket.

Framtida best

- Tenk, en gammel dame som aldri før hadde klippet seg, lot seg snauklippe, ha-ha.

Prototypene er holdeplassen for maleriene hans og publikums møtested.

- Jeg vil lage noe utenfor kunst og kontekst. Konseptkunstnerne skulle vise at det fantes mer enn én oppskrift på kunst. Nå vet vi det - det finnes mange! Jeg vil ikke instruere noen om hvordan de skal se på arbeidet mitt. Ingen er dumme. Det finnes ikke én vei, men mange.

- Kjeder du deg noen gang?

- Nei, POF!

- Hva?

- Da lager jeg bare en POF - prototype of object and function . Voila!

Han gliser og tegner greiner på trær.

- Muligheter, sier han. - Framtida blir aldri bedre enn samtida, bare annerledes. Vi er nå - det er det beste.

ALT ER MULIG: Her er huske med gummipølse.