Norsk psykiatri og Lombroso

- Ofte når biologiske forklaringer legges til grunn for å tolke menneskelig adferd, går det skrekkelig galt.

«HJERNEVASK»: Debatten rundt Harald Eias tv-serie fortsetter.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
«HJERNEVASK»: Debatten rundt Harald Eias tv-serie fortsetter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| PROFESSOR I PSYKIATRI Tor K. Larsen gir samfunnsviterne Jørgen Lorentzen og Cathrine Egeland så ørene flagrer etter deres opptrinn i Harald Eias program «Hjernevask» (Norsk kjønnsforskning og Lysenko, Dagbladet 4. mars). De to vet nemlig ikke at «det finnes god forskning av nyere dato som viser at det er betydelige biologiske og hjerneorganiske forskjeller mellom menn og kvinner». Larsen hevder videre at: «Evolusjonsmessig er dette innlysende; selvfølgelig blir hjernene ulike når det ene kjønnet over tusenvis av år er selektert på barnestell og matlaging og det andre på jakt og aggressivitet».

NÅ ER DET BARE det da, at hjernen er langt fra ferdigutviklet i fødselsøyeblikket og inneholder relativt få synapser. I løpet av de første årene utvikles det 30.000 synapser pr. sekund under hver cm2 hjernebark! Når nettverket er ferdig utviklet inneholder det 1011 (hundre milliarder) nerveceller, der hver enkelt celle gjennomsnittlig kan motta signaler fra 1000 andre, noe som gir 1014 (hundre billioner) synapser. (Informasjon fra neurobiologen Steven Rose: Lifelines, 1997). Hjernen bygges altså mens den mottar inntrykk og stimulans. Naturlig seleksjon har rimeligvis maksimalisert menneskets fleksibilitet og redusert vår programmessige adferd i forhold til alle andre arter. For vår art er læring helt åpenbart viktigere enn genetisk preging — det være seg barnestell, matlaging, aggresjon eller jakt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer