Norsk rap for grov for NRK-lyttere

Det skal et redaktørmøte i NRK diskutere tirsdag. Ungdomsprogrammet NRQ vil ikke spille låta til Tungtvann - teksten er for frekk.

- Noen vil kanskje kalle det sensur. Vi kaller det en kvalitetsvurdering, sier Kalle Fürst, sjef for NRK Barn og ungdom.

Tirsdag møtes han og et titall andre NRK-sjefer for å ta stilling til om unge ører skal skånes for bannskapen og grovhetene i norsk rap.

Det var Petre-programmet Kaliber som i dag meldte at «NRK vurderer å sensurere norsk rap». Petre-sjef Nils Heldal understreker at det ikke er programskaperne som bestemmer hvilken musikk som skal spilles.

Folk forstår norske tekster

- NRQs aldersgruppe er 10-14 år, og fordi de ba om det - lot vi dem slippe å spille Tungtvann. Men det er jeg og musikksjefen som bestemmer hvilke låter som skal spilles, og vi har aldri sensurert noe som helst, sier Heldal.

Han sender redaksjonssjef Marius Lillelien for å delta på tirsdagsmøtet.

- Marius skal forklare at Tungtvann-låta kun er fiksjon. De synger ikke om noe som virkelig har hendt, sier Heldal.

- Vi har alltid spilt rap med grove tekster. Men fordi det nå er på norsk, forstår folk hva som blir sagt. Eldre mennesker kan nok definere Tungtvann-låta som grov språkbruk.

Frykter USA-tilstander

«Ubudne gjæsta» heter låta til nordlands-rapperne som fikk NRQ til å sette ned foten.

- Vi synger om en nordnorsk bygdefest satt på spissen, ler Lars Sandness i Tungtvann.

På telefon fra Spania klarer han ikke helt å ta NRK-diskusjonen på alvor.

- Hvordan skal de håndheve aldersgrenser på radioen? 14-åringer får uansett høre låta vår hvis de ønsker. Det er greit at de diskuterer om sangene våre skal spilles for barn. Men hvis de begynner å forlange radiovennlige versjoner, er det mye verre, sier Sandness.

Han frykter USA-tilstander hvor bare snill musikk blir spilt på de viktigste radiostasjonene.

- Det er en del av vårt redaktøransvar å ta stilling til hvilken musikk vi ønsker å spille. På samme måte som vi ikke sender porno på barne-tv, kan det hende at vi ikke ønsker å spille nazistisk eller kjønnsdiskriminerende rap, sier NRK Barn-sjef Fürst.

Han setter også et spørsmålstegn ved raptekstenes detaljerte beskrivelser av kjønnsakten.

GRISEGUTTER: Petre synes nordlands-rapperne i Tungtvann har for grisete tekster for deres unge lyttere.