Norsk r&b

I GÅR SLAPP

det unge, norske r&b-håpet Winta sitt debutalbum «First». Neste uke kommer Samsayas debutalbum. Utsiktene for disse unge og lovende jentene er i utgangspunktet lyse som norske sommerkvelder: De beveger seg begge i den utpreget urbane hipstersjangeren r&b, de er utadvendte, fotogene og har fremmedkulturell bakgrunn, og vil ergo være sikret stor oppmerksomhet. I grunnen akkurat den samme kombinasjonen av egenskaper som vi finner hos den norske r&b-pioneren Noora Noor. Hun fikk én uke på VG-lista (på den 39. av 40 plasser) i vinter med en høyprofilert albumutgivelse med millionbudsjett fra nedskjæringsrammede Warner.

NOORA-FLOPPEN

sier mye om hvilket vanskelig marked Winta og Samsaya nå skal prøve seg i. R&b er i Norge praktisk talt et rent byfenomen, hvor selv store amerikanske og engelske stjerner som ellers opplever millionsalgstall, sjelden er oppe og lukter på gullkravet på 20000 solgte eksemplarer. Dette skyldes at r&b også er en utpreget singelsjanger - kjøpesvake unge menneskers favorittformat ved siden av nedlasting på nettet. Mens Usher topper den norske singellista, sender de eldre og langt mer kjøpesterke forbrukerne i landet for øvrig i stedet den imagemessige antiurbanisten Odd Nordstoga til topps på albumlista. Dette illustrerer by/land- og singel/album-aksene med nifs presisjon.

KOMMERSIELT ER DET

altså r&b i albumformat som sliter. Winta og hennes veldrevne apparat, med bransjeveteranen Jørn Dalchow i spissen, har fornuftig nok tatt singelarbeidet på alvor - med stort hell - og i tillegg utvist en fornuftig tidsbruk og eksponering av tenåringen. Det er vanskelig å se hvilken annen sti Winta-prosjektet skulle fulgt. Hun er en albumsuksess hvis skiva passerer 10000 solgte.

Den langt mer selvstendige og formuleringssterke Samsaya, som deler manager med Noora Noor, har litt mer hiphopblod i sine årer, og det kan gi henne en kjøkkenvei inn i et albummarked som kjøper stadig mer av den slags. Da stemmer også kart og terreng når Noora slikker sine sår med å jobbe med norsk hip hops gudfar Tommy Tee, og Vivi fra Equicez/Pass It-gjengen ligger i startgropa som enda et ungt norsk r&b-håp.