«Norsk» reggaefilm

Solfylt og naivistisk om musikk og kjærlighet på Jamaica.

FILM: Av alle årets norske filmer er dette den mest eksotiske. «One Love» handler om rasta og reggae, er innspilt på Jamaica med lokale artister som Ky-mani Marley og Cherine Anderson i hovedrollene. Ikke en strime av norsk høstdepresjon har sneket seg plass i solskinnshistorien.

Filmen, som får æren av å åpne Film fra Sør-festivalen i dag, er en norsk/britisk samproduksjon. En gammel norsk/britisk filmtraktat som tildligere bare har resultert i ett produkt, muliggjorde «One Love». En klausul om minst én norsk hovedrolle ble fraveket fordi hele historien er stedfestet til Jamaica.

Til gjengjeld spiller Alex Rosén en birolle som musikkmogulen Dahll, riktignok uten en eneste replikk, men med et megetsigende kroppsspråk.

Regissørene Rick Elgood og Don Letts har videoproduksjoner med så forskjellige artister som Tina Turner, Bryan Ferry, Bob Marley og The Clash bak seg. «One Love» har norske filmfolk både på kamera-, klipp-, og lydsiden. Det internasjonale teamet har bokstavelig talt funnet tonen på Jamaica.

For det er øyas særpregede musikk, kultur og natur som her får framtre i all sin prakt. Jamaica-filmer blir ofte anklaget for å glorifisere våpen, dop og vold. Denne filmen viser øyas smørside, uten dermed å bli overdrevent rosenrød i sitt bilde av harmonien.

Her eksponeres konflikten mellom pinsevenner og rastafarianere, gospel og reggae, representert ved Serena (Cherine Anderson, vakker som en ung Diana Ross) og Kassa (Ky-mani Marley, Bob Marleys sønn). De er konkurrerenter i en musikalsk talentkonkurranse og faller for hverandre mot alle odds. En intens kamp mot intoleranse, fanatisme, korrupsjon, løgn og bedrag ender som seg hør og bør i denne smånaivistiske feelgood-filmen - i masse musikk og one love.

Filmen har ordinær kinopremiere 17. oktober.