FANTASI BLIR VIRKELIGHET: Amir er en performancekunstner og standup-komiker som lager virkelige karakterer og fortellinger som utfolder seg på nettet i nåtiden. Så skaper en av hans oppdiktede fortellinger plutselig nyhetsoverskrifter. Video: Bacon OSL AS. Vis mer

Norsk regissør med kontroversiell spillefilmdebut: - Kan bli saksøkt for millioner

Skal ikke være fornøyd med at «Drib» ser dagens lys.

AUSTIN, TEXAS (Dagbladet) Sist lørdag spillefilm-debuterte norske Kristoffer Borgli som regissør med verdenspremiere på filmen «Drib» under festivalen South by Southwest i Austin, Texas. Den prisbelønte kortfilm-, reklamefilm- og musikkvideo-skaperen har fått mye oppmerksomhet og omtale i USA for sitt første spillefilm-prosjekt, blant annet hos filmnettstedene Variety og Indiewire.

Men ikke alle er like begeistret for at filmen hans nå ser dagens lys, ifølge Borgli.

Advokat-hjelp

Det hele starter med at Borglis venn, performance-kunstneren og komikeren Amir Asgharnejad, i 2014 ble headhuntet av et reklamebyrå i Los Angeles for en ny kampanje til en energidrikk. Selskapet hadde sett viral-videoene Asgharnejad hadde laget, hvor han tilsynelatende ble banket opp av en dørvakt, og ville bygge sin nye kampanje rundt ham, men skrotet til slutt prosjektet.

Det tente Kristoffer Borgli til å lage en satirisk rekonstruksjon av det hele i spillefilmformat. Det likte energidrikk-selskapet som hyret ham til den opprinnelige reklamekampanjen dårlig, ifølge regissøren.

- Heldigvis er en av produsentene, Riina Zachariassen, tidligere advokat. Hun har hjulpet meg mye underveis, med å passe på at vi ikke blir saksøkt, sier Borgli.

- Vi kan potensielt bli saksøkt for millioner om vi bruker navnet deres, fortsetter han.

Borgli vil ikke svare på spørsmål om hvilket energidrikkmerke det dreier seg om.

- Det har vi skrevet under en NDA på at vi ikke kan gå ut med, sier regissøren.

I filmen har drikken fått det fiktive navnet Drib.

Drama i kulissene

«Drib» ruller denne uken flere ganger over lerretene under den anerkjente musikk-, film- og tech-festivalen South by Southwest, og alle som har medvirket i filmen er med på slep. Blant dem er den erfarne Hollywood-skuespilleren Bret Gelman. Men det holdt på å ende tidlig for Gelmans medvirkning i filmen.

- Dag nummer to av innspillingen holdt vi på å pakke ned hele produksjonen. Jeg skulle sette opp en anspent situasjon hvor Amir fysisk skulle uttrykke sin frustrasjon. En av tagningene ble gjort på en annen måte, da Amir valgte å kaste en Drib-boks gjennom en glassdør, inn på kontoret hvor Gelman satt. Gelman ble rasende på ordentlig, og sa han ikke trengte å bli lurt for å spille bra, sier Borgli.

Etter den fullsatte verdenspremieren i Austin forrige lørdag, kunne Borgli fortelle hvordan han elsket å være ansvarlig regissør i filmbyen Los Angeles, og hvordan han føltes seg som en liten konge med alle ressursene til disposisjon.

- Det er et velsmurt maskineri. Vi ble overrasket over hvor mye bra arbeidskraft vi fikk for det budsjettet vi hadde i Los Angeles, sier Borgli.

Føler seg som en konge

«Drib» er fullfinansiert av Norsk Filminstitutts talentprogram Nye Veier.

- Hva er hovedforskjellen fra å jobbe med film i Norge og Los Angeles?

- I Oslo er du et slags unntak om du jobber med film på fulltid. I USA og Los Angeles er det en hel, bærekraftig industri, sier Borgli.

- Samtidig er det jo veldig positivt at de i Norge ikke trenger å følge alle svingningene heller, og lage superhelt-filmer bare fordi de får best seertall, fortsetter han.

«Drib» har premiere på norske kinoer i mai.