DOKUMENTERER: Arne B. Rostad har allerede mange timers konsertopptak med Chick Coreas Return To Forever, og snart blir harddiskene enda fullere når fire uker med Corea-konserter i New York skal dokumenteres på HD video. FOTO: TERJE MOSNES
DOKUMENTERER: Arne B. Rostad har allerede mange timers konsertopptak med Chick Coreas Return To Forever, og snart blir harddiskene enda fullere når fire uker med Corea-konserter i New York skal dokumenteres på HD video. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer

Norsk regissør til stor Chick Corea-dokumentar

Filmregissør Arne B. Rostad håndplukket av Chick Corea til jazzstjernens supermåned på Blue Note i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

30.oktober reiser regissør/fotograf Arne B. Rostad og filmfotograf Nils Petter Lotherington til New York for å gjøre videoopptak til en timelang tv-dokumentar rundt mesterpianisten Chick Coreas store jubileumsmåned på jazzklubben Blue Note i Greenwich Village.

— 46 konserter på fire uker med Chick Corea i 10 ulike besetninger - det blir ganske spesielt, innrømmer Rostad, ihuga Corea-fan siden 1972.

 — Chick fylte 70 tidligere i sommer, og det er 50 år siden han kom til New York som ung musiker. Dette feirer han ved å spille på Blue Note i hele november og allerede den første uka blir det to kvelder med et akustisk Return To Forever, to kvelder trio med Gary Peacock og Paul Motian og to kvelder sammen med John McLaughlin og hans Five Peace Band. Så fortsetter han sammen med Bobby McFerrin, Gary Burton, en kvintett fra Miles Davis-åra, spanske flamencomusikere, i duoer med Marcus Roberts og Herbie Hancock og til slutt med Elektric Band. Alt skal tas opp, og ikke minst skal innøvinger og det som skjer backstage dokumenteres. I tillegg skal jeg ha ham med meg rundt i New York til de stedene som var viktige for ham for 50 år siden. Forhåpentligvis blir det et tett portrett med noen gode historier av det.

— Chick Corea er en av jazzens aller største stjerner i dag, hvordan kom samarbeidet i gang?

— Jeg er i gang med et større dokumentarfilmprosjekt om Moldejazz og de yngre jazzmusikerne i Norge, og i den forbindelse gjorde jeg opptak av Trondheim Jazzorkester. Da orkesteret  skulle ut på veien med Chick Corea i 2010, ble jeg engasjert av Midtnorsk Jazzsenter for å dokumentere turneen, og Chick likte måten jeg jobber på.

VITAL: Chick Corea har rundet 70, men er stadig en vital og leken musikant. Her på Kongsberg Jazzfestival i 2009. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG
VITAL: Chick Corea har rundet 70, men er stadig en vital og leken musikant. Her på Kongsberg Jazzfestival i 2009. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG Vis mer

Jeg bruker mye nærbilder og endel forsiktige visuelle abstraheringer, og resultatet er nokså ulikt de fleste amerikanske musikkproduksjonene av denne typen.

Så, i sommer, da jeg var på hytta på fjellet, kom det e-post fra manageren til Chick: «Kan du stille i New York i morgen?» De ville gjerne ha meg til å dokumentere plateopptakene til «The Continents», konserten Chick har skrevet for jazzkvartett og kammerorkester. Dette var en søndag, opptakene skulle starte mandag.

— Én dags varsel?

— Ja, og da det ikke lot seg gjøre rent praktisk, spurte de om jeg kunne ta produksjonen hvis de skaffet fotografer. Så satt jeg her i Norge og e-postet shotlister til fotografene i New York, fikk over harddisken med opptakene og laget en fem minutters film. Da Chick var på europaturné med Return To Forever seinere i sommer, møtte jeg han og manageren i Berlin og viste dem filmen.

Det ble en veldig hyggelig kveld, filmen skal brukes til promo når plata kommer før jul og det endte med at de spurte om jeg kunne bli med på Blue Note-prosjektet.

Arne B. Rostad (52)

Utdannet stillfotograf etter studier hos Bjørn Winsnes, selvlært filmregissør.

Mest kjent for dokumentarfilmen «Giganten» om Erik Bye. Diverse tv-dokumentarer.

Bosatt i Oslo, gift, to barn.

Jeg lovte at jeg ville prøve å få det til, men allerede i august kom det en ny forespørsel: «Kan du bli med Return To Forever på turné i september?»

Enda et kort varsel?

— Ja, og fem uker gjennom halve USA, Japan og Korea ble for lenge. Men Nils Petter, som har vært med meg på alt jeg har laget av musikkproduksjoner, og jeg ble med turnébussen fra San Diego via Los Angeles og San Francisco til Seattle. Seks konserter på sju dager ga mange timer med dokumentaropptak som skal inn på en Return To Forever-dvd. Det var en kjempemorsom turné med en utrolig munter og vital gjeng og utsolgte hus, og noen skikkelige jamsessions med Return To Forever og bandet til Dweezil Zappa som var oppvarmere på turneen.

— Hvordan ble du egentlig Chick Corea-fan?

— I 1972 hadde jeg hodet godt begravet i rocken, og faren min (Bernhard Rostad, kjent og aktet kulturjournalist i Dagbladet, red. anm.) syntes det ble vel mye tung Led Zeppelin i heimen. Han ga meg Return To Forevers «Light As A Feather» og fra da av kjøpte jeg alt jeg kom over av Chick Corea. Jeg skulka skolen dagen etter at jeg hadde fått platene for å lytte, og da jeg fortalte dette til bandet nå i høst, var selvsagt reaksjonen: «Naturligvis. Det er en mening med alt her i livet,» sier Arne B. Rostad.

STARTEN: 2010-turneen med Chick Corea (tv) og Trondheim Jazzorkester, ti år etter «mirakelkonserten» ved Moldejazz da Corea var Artist in Residence, ble starten på samarbeidet mellom Arne B. Rostad og Corea. Her fra konserten i Oslo Konserthus. FOTO: TERJE MOSNES
STARTEN: 2010-turneen med Chick Corea (tv) og Trondheim Jazzorkester, ti år etter «mirakelkonserten» ved Moldejazz da Corea var Artist in Residence, ble starten på samarbeidet mellom Arne B. Rostad og Corea. Her fra konserten i Oslo Konserthus. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer