Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: oljepolitikk

Norsk risikosport

India kan bli kvitt sin kullkraft innen 2050. Her er to ting Norge bør lære av det.

INVESTERINGER: Norsk sokkel har for gunstige skatteincentiver.
INVESTERINGER: Norsk sokkel har for gunstige skatteincentiver. Vis mer
Meninger

Verdens energimarkeder er i rask endring. For en olje- og gassnasjon som Norge er det viktig å ha en politikk som tar høyde for utviklingen, slik at vi ikke investerer i ny oljeleting som ikke bare er til skade for klimaet - men også ulønnsom.

En ny, oppsiktsvekkende rapport fra India, omtalt blant annet i Financial Times, forteller at landet kan bli kvitt alle sine kullkraftverk innen få tiår. Forutsetningen er at prisen på fornybar energi og batteriproduksjon fortsetter å falle i samme takt som i dag. Da vil fornybar energi bli billigere enn kull i 2025. Hvis det siste kullkraftverket bygges dette året, vil man innen 2050 være kvitt alle kullkraftverk i India, sier rapporten.

Det er to viktige poenger å trekke ut av denne nyheten:

  • For det første tydeliggjør det at norsk gasseksport ikke nødvendigvis blir den store inntektskilden vi har sett for oss. Det er slett ikke sikkert gass blir den «grønne» erstatningen for kullkraft i våre hjemlige markeder. For klimaet er det derimot gode nyheter. Gasskraft slipper også ut store mengder CO2, selv om det er halvparten så mye som kull. Straks fornybar kraft over tid kan konkurrere med det billigste alternativet, kull, er det over og ut med mellomløsningene.
  • Rapporten fra India viser dessuten at utviklingen stadig skrider raskere fram enn de konservative anslagene det internasjonale energibyrået (IEA) klarer å ta inn i sine prognoser. IEAs prognoser er et viktig grunnlag for nasjonal politikkutforming og planlegging hos verdens energiselskaper. Byrået har helt systematisk bommet grovt på anslagene i vekst i fornybar energi de siste ti årene, og er kritisert kraftig for det. Det har skapt et uriktig inntrykk av behovet for olje og gass i framtida, og kan ha ført til feilinvesteringer.

I sin siste rapport i november i fjor IEA nedjusterte byrået andelen olje og gass i energimiksen i 2040. Her har de også laget et av scenario som viser hvor ille det kan gå for Norge. Sterkt synlige klimaendringer kan presse fram en politisk kursendring for å sikre raske utslippskutt, som igjen vil føre til dramatisk fall i oljeprisen. Denne klimarisikoen må Norge ta høyde for når vi skal planlegge investeringer i olje og gass-virksomhet, på samme måte som vi må ta høyde for at reduserte kostnader i fornybar også vil kunne påvirke oss. Oljeletingen i dag vil i beste fall komme i produksjon omtrent når India beregner at fornybar vil være billigere enn kull. Regjeringens kommende perspektivmelding bør ta opp i seg disse vurderingene. Oljebransjens skatteincentiver må endres. I dag bruker staten skattepengene våre til å ta mesteparten av risikoen for oljeselskapenes letevirksomhet. Den risikoen bør overlates til investorene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling