Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk rocks vintereventyr

Mørke mellomeuropeiske motorveier er livsnerven i norsk rock i vinterhalvåret. Rockebandet Gluecifer har snart to måneder bak seg på veien - for 100 000 fans fra Stockholm til Slovenia.

BERLIN (Dagbladet): Hver dag klokka 17.52 tar Biff Malibu et bilde med den nye mobiltelefonen sin. For å se hvor han var og hva han gjorde den dagen. Det er lett å gå surr etter snart to måneder med turné gjennom Europa.

GLUECIFER ER blant de mest erfarne norske rockeband på reise i Europa. Men de er ikke lenger så alene. Motorpsycho feide gjennom ni konserter i Tyskland og Nederland i september/oktober med sitt countryprosjekt The International Tussler Society. Nullskattesnylterne gjorde fem konserter i Tyskland i oktober. Ricochets gjorde i høst ti konserter i Tyskland, Østerrike og Sveits. Turboneger toppet den enorme Rock am Ring-festivalen i sommer etter å ha turnert Europa i flere år. Kaizers Orchestra har hatt konsertpause. men bak Kaizers\' ferske platekontrakt med det tyske plateselskapet Universal i forrige uke ligger år med rock og reising i Mellom-Europa.

-  Det er kult med Kaizers. Det er svære greier, sier Biff Malibu.

Få vet bedre enn Gluecifer hva turnélivet på kontinentet er. De har spilt i overkant av 100 konserter for hver plateutgivelse de siste fem- seks åra.

DENNE GANGEN har de reist fra Stockholm til Slovenia - fra Berlin og nesten til Barcelona. Fire konserter i Spania måtte avlyses da Biff Malibu ble syk, men så kom Gluecifer på beina igjen. Den siste uka har de rocket noen av de største konserthallene i Tyskland. På turné med et av Tysklands største punkband - Die Toten Hosen.

-  Konsertene med Die Toten Hosen har vært av wagnerske dimensjoner Det er som å spille for fullsatt Oslo Spektrum kveld etter kveld, sier Biff Malibu.

Det var Die Toten Hosen som ba Gluecifer bli med.-  De er rett og slett fans av oss, sier Biff Malibu.

For norske band som Gluecifer er Mellom-Europa og særlig Tyskland blitt det viktigste oppholdsstedet i vintermånedene. Når festivalsommeren i Norden er over i september er det ikke bare trekkfuglene som trekker sørover. Det gjør også Norges rockeband. Det er grenser for hvor mange ganger de kan spille i studentbyene Oslo, Bergen og Trondheim i løpet av vinteren.

-  Norge har fått mange bra spillesteder de siste åra, men du kan jo ikke opptre i samme by hele vinteren. Derfor må vi ut, sier gitarist Captain Poon.

I Europa er derimot flust av slike mellomstore byer. De heter Bochum og Bassano, Ljubljana og Leiden, Zürich og Zaragoza. Gluecifer har vært i de fleste av dem etter ti år på veien.

På de første turneene på 90-tallet overnattet de hos venner og reiste på ekstrem lavbudsjett. Nå har de to svære busser og et team på 24 personer av sjåfører, crew og band. Bussen er hjemmet mellom konsertene. Storbyer som Berlin, Madrid, Paris og Wien er kommet inn på spillelista.

NÅR SPILLEJOBBEN er gjort og scenen er rigget ned, blir det knapt tid til en øl før karavanen reiser videre til neste by og neste jobb. Ofte midt på natta. Nesten hver morgen våkner Gluecifer opp i en nok en euro-city. Det er grått vær, hard jobbing og langt fra en fest.

-  Vi er jo vant til dette livet. Men livejobbene blir bare viktigere for oss, og er vel så viktige som cd-ene. En konsert er fortsatt en ekte unik opplevelse. Den kan ikke lastes ned. Du må være der for å ha den opplevelsen, sier vokalist Biff Malibu. Tyskland er det viktigste markedet for norske rockeband, med sine mer enn 80 millioner innbyggere. Men Nederland, Belgia, Sveits og Østerrike er også gode konsertland. Nå kommer også Polen, Tsjekkia og Ungarn. Også Spania og Italia er i ferd med å oppdage norske rockere.

-  Stort sett er rockere like overalt. Musikkinteressen er den samme. Folk som liker vår rock er egentlig ikke så forskjellig fra land til land. Rock er universell, sier Captain Poon.

VEIVISERNE: Få norske rockeband har turnert Europa mer enn Gluecifer. Fra venstre Biff Malibu, Raldo Useless, Captain Poon, Danny Young og Stu Manx. I høst har de besøkt 100 000 fans mellom Stockholm og Slovenia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media