Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kulturmidler

Norsk scenekunstner henges ut på nett: - Jeg mottar ikke 1,9 millioner i lønn fra Kulturrådet

Den prisbelønnede kunstereren, Mette Edvardsen, slår tilbake mot kritikken. - Den er underlig og feil.

HENGES UT: Denne videoen av forestillingen «Black» brukes for å henge ut den norske kunstneren og danseren Mette Edvardsen på Facebook. Video: Biennale de Lyon / Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske danseren og kunstneren Mette Edvardsen fikk i 2016 tildelt 7,6 millioner i flerårig støtte fra Kulturrådet. Det er feil bruk av skattepenger, skal en tro mange Facebook-brukere.

I går postet Facebook-sida Sløseriombudsmannen en video av Edvardsen på scena. Sammen med videoen stod det:

- Performancekunster Mette Edvardsen får 1,9 millioner skattekroner i årslønn fra Kulturrådet i fire år framover for å holde på med DETTE. Hva synes dere?

Videoen viser Edvardsen alene på en tom scene, hvor hun har en en lang monolog der hun gjentar hvert ord flere ganger, og går rundt i rommet.

Se et utdrag i videoen øverst i saken.

- Forbanna og kvalm

Sløseriombudsmannen beskriver seg selv slik på Facebook: «Jeg gransker hvordan byråkrater og politikere sløser bort dine skattepenger.»

Posten er på et døgn sett av over 100 000, og delt av over 900. I kommentarfeltet under kan en blant annet lese følgende meldinger:

«Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte», skriver en.

«Forferdelig. Er det rart en mister respekt for styresmaktene!!!», skriver en annen.

«Og dette er altså grunnen til at jeg betaler HALVPARTEN av alt jeg tjener i skatt???», skriver en annen.

«Blir både forbanna og kvalm», skriver en fjerde.

Andre mener barnehagebarn kunne fått samme støtte, om det er «dette kulturrådet kaller scenekunst på særlig høyt nivå».

Ikke 1,9 millioner i «årslønn»

Mette Edvardsen har mottatt flere priser for kunsten sin. Hun fikk blant annet Ibsen-prisen i 2016, en nasjonal pris for scenetekst, for forestillingen «We to be».

Til Dagbladet forteller scenekunstneren at hun oppdaget Facebook-posten i går kveld, og beskriver den som «underlig og feil».,

- Jeg mottar ikke 1,9 millioner i lønn fra Kulturrådet. Det jeg mottar er basisfinansiering for fire år, hvor den totale summen tilsvarer 1,9 millioner per år. Denne summen finansierer ulike prosjekter, turneer, gjestespill, driftsutgifter, lønn til alle medarbeidere, og lønn til meg selv, skriver Edvardsen i en e-post til Dagbladet.

Videoen som er publisert på Facebook-sida, er fra Lyon-biennalen i november 2013, og viser Edvardsens forestilling «Black», som hun har turnert med siden 2011, og som hun fremdeles turnerer med.

På Edvardsens egen hjemmeside beskrives forestillingen slik:

- «Black» er en soloforestilling om å få ting til å komme til syne. Rommet er tomt. Det er ingen ting. Gjennom uttalte ord og bevegelser i rommet, vil en verden bli synlig, hvor utøveren er mellommannen mellom publikum og det som er der, står det blant annet om forestillingen.

Edvardsen forteller at forestillingen ikke ble produsert med basisstøtten. Hun har tidligere mottatt prosjektstøtte fra Kulturrådet.

- Basisfinansiering er støtte til virksomheten som helhet, og danner grunnlag for kontinuitet og langsiktighet, ulikt prosjektstøtte, forklarer Edvardsen videre.

- Sløser med penger

Personen bak Facebook-sida Sløseriombudsmannen skriver i en melding til Dagbladet at dette er en av utallige sake som viser at politikerne ikke bruker skatte- og avgiftspengene på de offentlige kjernesakene helse, eldreomsorg og utdanning.

- Politikerne argumenterer for et stadig høyere skatte- og avgiftsnivå med bakgrunn i at de vil bruke mer penger på slikt. Sannheten er dessverre at veldig mye går til byråkrati, prestisjeprosjekter og andre oppgaver som det er uforståelig for meg at skattebetalerne skal tvinges til å betale for, skriver Slåseriombudsmannen.

Facebook-brukeren understreker også at dette ikke er noe kritikk av Mette Edvardsen og kunsten hennes, men at det er et godt eksempel på «hvordan det offentlige sløser bort våre skattepenger på prosjekter som ikke bør finansieres av pengene vi betaler i skatter og avgifter».

- Det mangler ikke eksempler på at politikerne sløser bort skattepengene på idiotiske prosjekter, samt unødvendige budsjettoverskridelser på grunn av dårlig planlegging eller bevisst underbudsjettering. Dette omtaler jeg daglig, skriver Sløseriombudsmannen videre.

Kulturrådet: - Feil

Arne Fagerholt, rådsmedlem og utvalgsleder Faglig utvalg for dans, var med på å tildele midlene til Edvardsen, sammen med blant annet Faglig utvalg for teater. Han bekrefter overfor Dagbladet at pengene Edvardsen får fra Kulturrådet, ikke er en årslønn.

- Hun får 1,9 millioner i året i basisstøtte, som skal finansiere produksjoner. Dette er i tillegg lavere enn hva som er vanlig i basisstøtte, som vanligvis ligger på 3 millioner, sier Fagerholt.

Han forstår at folk kan stille spørsmål ved kunsten hennes, med mener at dette ikke er relevant i diskusjonen om kulturmidlene.

- Folk skal få mene hva de vil om kunst, men midlene tildeles av et kvalifisert, objektivt utvalg. Kunst vil ofte være kontroversielt, og det er helt lov til å være kritiske, men å dra det så langt som at dette er sløsing av offentlige penger blir feil, sier han.

Utvalgslederen mener samtidig at det skal være rom for ulike uttrykksformer, smale og vel som brede. Dette skal være med på å sikre at det er mangfold i kunsten.

- Vi skal tørre å legge til rette for smal kunst.

Fagerholt understreker også at Edvardsen, som alle andre som mottar støtte, har rapporteringsplikt. De må kunne vise til at pengene har gått til det de skal til, altså produksjoner og prosjekter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!