Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk sci-fi-eventyr

I går hadde sekshundrekronersfilmen Rompatruljen verdenspremiere på sci-fi festivalen Multicon 2000 i Oslo.- Blir dette en kalkun, er det helt greit, sa produsent, medregissør, redigerer og skuespiller Trond Schwartslund til Dagbladet.no.

I går hadde sekshundrekronersfilmen Rompatruljen verdenspremiere på sci-fi festivalen Multicon 2000 i Oslo.

Bak filmen står en gjeng som kaller seg Desperate produksjoner, som i går like gjerne kunne kalt seg overraskede produksjoner.

- Vi er en del av sci-fi miljøet i Norge og tenkte at vår film kunne være av interesse for noen få her på Multicon 2000 festivalen, men vi hadde ikke trodd det ville bli så mye oppmerksomhet, sier Schwartslund.

I går tok i hvert fall 200 mennesker veien til verdenspremieren på Rompatruljen. Filmen er en av hovedattraksjonene på årets festival, og vil ifølge komiteleder Inge Carlén bli vist flere ganger fram til Multicon 2000 avsluttes søndag.

Filmen vi fikk se i går er en ny versjon. Originalen ble skapt en lørdagskveld for et halvannet år siden, men egnet seg ikke for større visninger.

- Vi bestemte oss for å lage en ny versjon, men vi ville den skulle bli så dårlig som mulig. Hadde vi prøvd oss på det motsatte ville det blitt patetisk, sier Stian Torjussen til Dagbladet.

- Valget av sjanger, science fiction, var enkelt. Sci-fi filmer er kjent for sine effekter. Derfor ville vi se hva vi kunne gjøre hjemme for 600 kroner.

Resultatet ble Rompatruljen, en parodi på sci-fi sjangeren. Filmen har en klassisk historie. Mannskapet om bord i Romutforsker 2 mottar et nødsignal, som med ni prosents sannsynlighet kommer fra en mystisk planet i galaksen x38. De bestemmer seg selvfølgelig for å undersøke, og kommer «kjempefort fort» til unnsetning. Under leteaksjonen på planeten forsvinner roboten «robot» fra de andre og dramatikken er i gang.

Effektene er enkle, kulissene består av flere hundre meter aluminiumsfolie og diverse gjenstander fra hus og hage.

- Kulissene er fars garasje fylt med ting som kunne ligne noe man finner i et romskip, sier Bård Theodor Frøland til Dagbladet.no. Han spiller Jonny Lotion, mannen som skyter fra hofta. Våpnet er et kamerastativ innstilt på «drep».

Publikum Dagbladet.no snakket med etter filmen hadde fått tilfredstillt forventningene, og komiteleder Inge Carlén var godt fornøyd med oppmøte på verdenspremieren.

- Det er tøft at noen tør å lage filmer som Rompatruljen her i Norge, sier Carlén til Dagbladet.no.

Neste år vil arrangørene av Multicon prøve å vise en annen norsk sci-fi film, «Snørr». Stikkord her er zombier, radioaktivt snørr og forkjølelse.

Årets festival har Alien som tema, med blant annet foredrag om hva en realistisk alien er. Ellers blir det filmvisninger og foredrag av ulik art.

-Og på lørdag er det overraskelse. Da blir det førpremiere på en amerikansk sci-fi film som gikk rett inn som nummer en på kinolistene i USA, ifølge Carlén.

BILLIG MORO: Kulissene er en garasje, og filmen kostet 600 kroner å spille inn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media