Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk sensur ikke så streng

Klagenemnda for film og videogram har bare fått to klager i sitt første halvår:

Den første kom etter Statens Filmtilsyns forbud mot visning av den erotiske klassikeren «Sansenes rike» fra 1976. Klagenemnda opphevet vedtaket og 10000 nordmenn har siden mai forlystet seg med japansk råknulling på kino.

Den andre klagen kommer fra filmbyrået UIP fordi filmtilsynet har satt 15 års aldersgrense på «Mumien vender tilbake». Hva klagenemnda sier om dette, blir relativt uinteressant - for den rekker ikke å behandle klagen før i august, når filmen er tatt av kinoplakaten.

  • Men hvorfor bare to klager? Er det bare to filmbyråer som har oppdaget at klagenemnda eksisterer? Eller har de ingen grunn til å klage?
  • Siden nyttår har Statens Filmtilsyn vurdert 89 filmer. Av disse har 24 fått 15 års aldersgrense - som betyr at 11-åringer kan se dem sammen med voksne - og tre filmer har fått 18 års grense.

Med unntak av «Mumien vender tilbake», «Lara Croft: Tomb Raider» og «Pearl Harbor», er det vanskelig å finne eksempler på at den norske filmsensuren er strengere enn andre land det er naturlig å sammenlikne med. Ikke det motsatte heller, sensorene i Statens Filmtilsyn viser seg å være enige med kolleger i andre land i de fleste tilfeller.

  • Noen ganger Norge mer liberalt enn andre land. Den ferskeste avgjørelsen til filmtilsynet er et slikt eksempel:
  • Den kommende science fiction-filmen «Dark City» - med Rufus Sewell, Kiefer Sutherland og William Hurt - har fått 15 års grense i Norge, men 16 år i Finland, Tyskland, Nederland, Sveits og 17 år i USA.

Den meksikanske «Elskede kjøtere», var også tillatt for 15-åringer da den kom på norske kinoer i mars - mens den i Argentina, Chile, Colombia og Storbritannia hadde 18 års grense. Bare den franske sensuren, som satte 12 års grense, var mildere enn den norske.

  • Frankrike er for øvrig det mest liberale kinolandet i vår nærhet. Der kan 12-åringer «se Steven Seagal og en bøling andre b-skuespillere lemleste seg selv og hverandre, samt legge Detroit i ruiner», som Dagbladets anmelder skrev om «Exit Wounds», og Anthony Hopkins spille kannibal i «Hannibal».

USA, derimot, bruker ofte sin R-sensur - publikum under 17 år kommer bare inn sammen med voksne - på filmer som får 15 års grense i Norge.

  • Også på filmsensurens området ser det ut til at globaliseringen har jevnet ut forskjellene mellom landene. Og ungdommer som mener de får for lite vold og sex på kino, kan jo bare å gå på besøk til en som har parabol.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling