Norskfaget:

Norsk sidemål som eget fag bør avskaffes i norsk skole!

Norsk skole bør være fremtidsrettet og løsningsorientert. Det er den ikke med å tvinge elever til å kunne beherske to skriftspråk som er tilnærmet like.

EGET TEMA, IKKE FAG: Norsk sidemål bør som eget fag tas ut og heller bakes inn i norskfaget som eget tema, på lik linje som for eksempel litteraturhistorie og retorikk, mener artikkelforfatterne. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
EGET TEMA, IKKE FAG: Norsk sidemål bør som eget fag tas ut og heller bakes inn i norskfaget som eget tema, på lik linje som for eksempel litteraturhistorie og retorikk, mener artikkelforfatterne. Foto: Thomas Brun / NTB scanpixVis mer
Meninger

Norsklærerens stemme gjaller igjennom klasserommet og 30 par øyne ser på ham med tomme blikk.

«Hankjønn substantiv ender på -ar og -ane i ubestemt form entall og bestemt form flertall. Hunkjønn substantiv ender på -er og -ene i ubestemt form entall og bestemt form flertall! Og husk unntakene, det er alltid unntak, vet dere!»

Det er siste time mandag ettermiddag og nynorsk grammatikk står på planen for klasse 3ST ved en videregående skole på Sørlandet. En hånd skyter opp i været fra en av elevene på midterste rad.

Eleven spør: «Lærer, hvorfor skal vi egentlig lære nynorsk og også få egen karakter og kan risikere å komme opp i eksamen i det? Holder det ikke bare med at jeg er flink i skrive bokmål?» Læreren blir eleven svar skyldig.

Det er få gode argumenter for å fortsette slik i fremtiden i norskfaget. Vi mener at norsk sidemål bør tas ut som eget fag og heller bakes inn i norskfaget som eget tema, på lik linje som for eksempel litteraturhistorie og retorikk.

Når en elev er ferdig med tre år på videregående skole kan eleven ha med seg opp til seks karakterer i norsk på vitnemålet sitt. I tillegg så skal elevene vurderes i faget jevnlig.

En elev på studiespesialiserende får i dag tre karakterer i norsk hvert år. En karakter i norsk skriftlig hovedmål, en i norsk muntlig og en i norsk skriftlig sidemål. Eleven bør vurderes maks tre ganger i halvåret per karakter for at læreren skal kunne danne seg et nyansert vurderingsgrunnlag. Dette gjelder både til høst- og vårsemesteret. De stakkars elevene skal da vurderes hele 18 ganger i ETT fag på ett år!

I tillegg skal de hardtarbeidende norsklærerne rette og vurdere alt dette. Alle karakterer som en lærer setter skal også begrunnes grundig. Hver enkelt elev skal ha tilbakemelding, framovermelding og karakter på hver eneste vurdering. Norskfaget har blitt rett og slett alt for topptungt!

Da vi startet som lærere for 26, 11 og 10 år siden, var vi faktisk forkjempere for å bevare to norske skriftspråk i norskundervisning. Vi syntes da at den stolte norske skriftspråkarven skulle leveres videre til nye generasjoner med nordmenn. Denne idealismen utviklet seg etter hvert i en helt annen retning.

Etter å ha undervist et stort antall elever i norsk, hvor vi ofte har sett hvordan flere ikke bare sliter med sitt eget hovedmål, men at de i tillegg skal skrive på sidemål og få egen karakter og komme opp i eksamen i dette, er blitt for oss totalt uforståelig.

Norsk skole bør være fremtidsrettet og løsningsorientert. Det er den ikke med å tvinge elever til å kunne beherske to skriftspråk som er tilnærmet like. Er det ikke viktigere å heller bruke norskfaget til å finne gleden i å kunne uttrykke seg med å lære å skrive gode tekster, enn å bruke energi på å skrive grammatisk riktig på sidemålet?

Vi tror at hvis elevene får lov til å lese og skrive tekster på begge mål, uten å måtte bekymre seg for eksamen og vurdering i sidemålet i tillegg, vil dette øke både gleden ved og prestasjonen i faget.

I 2020 kommer nye læreplaner i norsk skole. Da har dere i UDIR og våre flotte folkevalgte politikere en glimrende anledning til å se på norskfaget med nye øyne. Vi foreslår at norsk sidemål som eget trekkfag til eksamen tas bort. Egen karakter bør også fjernes. Dette tror vi vil lette skolehverdagen for titusenvis av elever og lærere!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.