Norsk sjåvinismeENIGUENIG

Enig med Fossen! Nasjonalismen som vises på idrettsarenaene reduserer gleden ved de sportslige prestasjonene betydelig. Sportsreporterne burde lære mer presist språk. 'Vi vinner' sier de, som om hele folket er i skiløypene eller på forballbanen. Derved reduseres de individuelle prestasjonene til å bli et uttrykk for det kollektivt norske. Jeg ønsker meg et helt stafettlag i herrelangrenn av norsk-pakistanske ungdommer fra Oslo indre øst. Da hadde det vært artig å høre om uttrykket 'vi' ble brukt like ofte.. I Norge er det janteloven som hersker om du presterer noe annet enn å vinne i lotto eller gå fort på ski. Misunnelige nordmenn som ikke presterer noe selv tar igjen sin manglende selvfølelse gjennom å bli en del av individuelle idrettsprestasjoner til f.eks. Dæhlie eller Trine Hattestad Solberg. Nasjonalisme er kvalmt, uansett hvem som utøver den.

Per Aage Pleym Christensen

Enig Fossen. Hater milliard-sponsa sauebønder som sitter oppe hele natta & 'sporter'. De får tårer i øynene når de ser nazi-melkesjokolade-reklamen på tv. Og i tillegg stemmer de SP. Arghh!!

ikonion

Spørsmålet om den norske sjåvenismen gjelder både sport, næringsliv og politikk. Vi er nærmest blitt verdensmestere i selvgodhet. Dette toppet seg i forbindelse med OL på Lillehammer. Med økt nasjonalfølelse øker også selvgodhet, sjåvinisme og rasisme. Dette har vi sett tydelig de siste åra. Vi er en gjeng selvgode bondetamper, og selvgodheten er et resultat av mangel på kultur, dårlig selvsikkerhet og frykt for alt som er nytt og fremmed.

Liv Else Steinkjer

Innlegget burde aldri ha vært på trykt. Jeg er overrasket over at Dagbladet, som en av tre største aviser i Norge, tar inn så mye løgn og usannheter i sin avis. Selv om man skal gi rom for ironi bør man ikke akseptere direkte løgner. Det er nemlig ikke sikkert at alle kan se hva som er sant og ikke sant i en avis. Ansvar for sannhetsgehalt ligger derfor hos aviseier og deres ansatte.

Min mening er at E. Fossen burde finne seg noe å gjøre som gir verdiskapning til samfunnet og ikke gjøre det motsatte. Det eneste artikkelen bidrar til er å få flere mennesker til å gå rundt med 'hatten i hånden' og si 'unnskyld at jeg er til'. Artikkelen er et grotesk eksempel på janteloven.

At mennesker har nasjonalfølelese er et sunnhetstegn. Hvordan skulle ellers det enkelte folkeslag få bygget opp sin velferd ?? Denne følelsen finnes heldigvis i alle nasjoner, ikke bare i Norge. Når den viser seg i sport er det den mest barnslige, uskyldigste og harmløse uttrykksmåte som finnes. Nordmenn viser at de ikke bare har nasjonalfølelse når Norge vinner, de gleder seg(-isteden for å vise raseriØvold slik man ser i mange andre land)også med andre nasjoner når de vinner. Det så jeg selv da jeg var tilstede under OL-Lillehammer. Jeg tror at den Norske holdningen er så god at vi burde markedsføre den til andre land.

Arnt

OL er om nasjonalisme og sjåvinisme helt klart, men jeg kan ikke se problemet med det. Normenn har kansje en historie som viser til feighet, sett bort i fra Vikingtiden noe som gjør at vi er et foregangsland for å sikre verdensfreden. Om vi feirer og er stolte av idrettsutøverne våre; So What? OL er en konkuranse, ikke bare mellom utøvere, men mellom nasjoner. Og slik har det alltid vært, helt fra det startet i Hellas for lenge, lenge siden. Slik kommer det også alltid til å være. Å være stolt av landet sitt er ikke et samme som å være mot andre land. Selv om vi vinner noen medaljer, starter vi ikke akkurat noen krig fordi vi ser på oss som overlegne mennesker. Noe a la Hitler's modell. Fakta er at vi ikke ser på oss selv som overlegne i det hele tatt. For øyeblikket har vi en mengde veldig gode idrettsutøvere som har trenet hard for å komme dit de er nå, og som absolutt fortjener æren og berømmelsen. Bare se på Bjørn Dæhlies gode eksempel der han møtte en Kenyane! r på målstreken 20 minutter etter Bjørns vinner tid. Disse TV bildene ble sendt verden over om og om igjen som et eksempel på den Olympiske Ånden. Norge har ikke alltid hatt gode resultater og vil heller ikke ha det i all fremtid, så nyt det mens det varer, sving flagget, og syng nasjonalsangen så høyt dere kan!!!!!

Kjetil M. Gaarder