Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk skandale-journalist bløffet om Oprah

Enda en superstjerne benekter intervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:
•  Journalister som lyver

•  Skandale-journalisten får støtte

•  Norsk Gates-bløffer tatt for mer juks

•  Bill Gates-intervju er falskt

(Dagbladet.no): Foreløpig har talsmennene til Bill Gates og Michael Schumacher nektet for at de har blitt intervjuet av den norske frilansjournalisten Bjørn Benkow (66).

Nå benekter også Lisa Halliday, kommunikasjonsdirektør for Winfreys Harpo Productions, at nordmannen har gjennomført noe intervju med talkshow-dronningen.

- Oprah Winfrey kjenner ikke Bjørn Benkow, og hun har heller ikke blitt intervjuet av ham i desember 2005 i Los Angeles, som han har påstått, sier hun ifølge Jyllands-Posten.

- Dårlige forklaringer

BENEKTER INTERVJU: Oprah Winfrey nekter for at hun ble intervjuet av Bjørn Benkow i desember i fjor. FOTO: SCANPIX/AP
BENEKTER INTERVJU: Oprah Winfrey nekter for at hun ble intervjuet av Bjørn Benkow i desember i fjor. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Den danske avisa trykket intervjuet med Winfrey 26. februar i år. Flere av sitatene herfra er identiske med de Aftonbladet trykket i juli. Også dette intervjuet er signert Benkow.

Jyllands-Posten trykket lørdag en beklagelse til sine lesere.

Pierre Collignon, kulturredaktør i avisa, sier han var i kontakt med Benkow torsdag.

- Han kom med forklaringer om omstendighetene rundt intervjuet som jeg syns var dårlige. Jeg har ikke vært i kontakt med journalisten etter dette, men på bakgrunn av uttalelsen fra Harpo går vi nå ut fra at intervjuet var falskt, sier Collignon til Dagbladet.no.

Kulturredaktøren syns det er svært merkelig at Benkow har kunnet operere som han har gjort, og at ikke norske journalister har vært mer på vakt.

- Det er jo egentlig utrolig, særlig at norske medier kunne falle for denne fella. Vi kjøpte to intervjuer av mannen, og etter det ble jeg mistenksom. Men at norske medier har blitt lurt år etter år? Jeg kan ikke forstå det.

Ekte Pacino

Det andre intervjuet som Jyllands-Posten kjøpte av Benkow var med filmstjernen Al Pacino. Det har imidlertid vist seg å være ekte.

image: Norsk skandale-journalist bløffet om Oprah

- Benkow er en dyktig person, og meget sjarmerende. Men han utnytter altså folks godtroenhet, sier Collignon.

Han er usikker på om Jyllands-Posten kommer til å foreta seg noe overfor nordmannen - utover at de selvsagt ikke vil bruke ham igjen.

- Det har vi ikke tatt stilling til. Det viktigste nå var å få fakta på bordet, og få formidlet en unnskyldning til våre lesere.

Dagbladet undersøker

De nye avsløringene rundt Winfrey-intervjuet vil garantert føre til økt press på Aftonbladet for at de skal gjennomgå detaljene rundt artiklene Benkow har solgt til dem.

Tidligere har Aftonbladet stilt seg bak den norske frilansjournalisten.

Nicke Franchell, redaktør for avisas søndagsbilag, sa onsdag til Dagbladet.no at det ikke nødvendigvis spiller noen rolle om en agent eller en pressetalsmann benekter at et intervju har funnet sted.

- De har som regel en egen agenda, og vil ofte benekte intervjuer utenom pressekonferanser overfor konkurrerende medier, sa han.

Dagbladet har satt i gang undersøkelser vedrørende Benkow-artikkelen om Michael Schumacher som ble publisert i Sportsmagasinet 21. juli.

• Dagbladet.no har fortsatt ikke lykkes i å få Bjørn Benkow i tale.

• • Oppdatering: Aftonbladet beklager nå å ha trykket Bill Gates-intervjuet

HAVNET PÅ TRYKK: Intervjuet med Oprah Winfrey ble ifølge Benkow gjort i hjemmet til en av stjernens venner i Mulholland Drive.
BENEKTER INTERVJU: Intervjuet med Michael Schumacher ble ikke foretatt i Sveits, som Benkow påstod, hevder hans presseagent.
BENEKTER INTERVJU: Bill Gates nekter for å ha blitt intervjuet av Benkow på vei til München i rutefly.
BENEKTET INTERVJU: Margareth Thatcher nektet for å ha vært på middag med Benkow i 1992.
TILBØD INTERVJU: Journalist Bjørn Benkow tilbød Vi Menn intervju med Kiefer Sutherland. Etter å ha gjort sine egne undersøkelser, besluttet magasinet seg for å ikke bruke journalisten mer