Svært få elever har sett gjennom et mikroskop i skoletida, før de begynner på ungdomsskolen. Eller vært i et ekte laboratorium i skolesammenheng. Rapport etter rapport konkluderer med at noe er galt i norsk skole. Særlig på realfagsiden. Det som er galt er at det ikke er noe særlig realfag der. I skolen altså.
Skolen trenger to ting. Realfag på den måten realfag skal gjøres, med eksperimenter. Og bruk av den vitenskapelige metoden. Tallenes tale er slemme. Realfagene er i krise. Undersøkelsene viser at det vi er aller dårligst på er analytisk forståelse. Som er det vi trenger mest i realfag.
Problemet er åpenbart hvis du ser inn i klasserommet. Hva skjer der? Læreren forteller elevene noe i lyttekroken. Elevene får oppgaver som de skal løse selv eller i grupper. De tegner. Fargelegger. Norsk, samfunnsfag, RLE, naturfag. Det er det samme uansett. Det er ei bok med tekst. Det leses og letes informasjon som så reproduseres i tekst eller tegning.
På barnetrinnet skal elevene få totalt 328 timer naturfag. Til sammenlikning er det 427 timer med religion, livssyn og etikk (RLE). Fagene undervises i praksis likt. Timetallet alene viser at realfag ikke er en satsing.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger