Norsk skole har ikke realfag

De få som gløder har neppe fått inspirasjonen på skolen.

MER PRAKSIS Barna må få bruke tiden på eksperimenter, ikke bare boklesing, mener artikkelforfatteren Foto: Dolores Ochoa / AP / NTB Scanpix
MER PRAKSIS Barna må få bruke tiden på eksperimenter, ikke bare boklesing, mener artikkelforfatteren Foto: Dolores Ochoa / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Svært få elever har sett gjennom et mikroskop i skoletida, før de begynner på ungdomsskolen. Eller vært i et ekte laboratorium i skolesammenheng. Rapport etter rapport konkluderer med at noe er galt i norsk skole. Særlig på realfagsiden. Det som er galt er at det ikke er noe særlig realfag der. I skolen altså.

Skolen trenger to ting. Realfag på den måten realfag skal gjøres, med eksperimenter. Og bruk av den vitenskapelige metoden. Tallenes tale er slemme. Realfagene er i krise. Undersøkelsene viser at det vi er aller dårligst på er analytisk forståelse. Som er det vi trenger mest i realfag.

Problemet er åpenbart hvis du ser inn i klasserommet. Hva skjer der? Læreren forteller elevene noe i lyttekroken. Elevene får oppgaver som de skal løse selv eller i grupper. De tegner. Fargelegger. Norsk, samfunnsfag, RLE, naturfag. Det er det samme uansett. Det er ei bok med tekst. Det leses og letes informasjon som så reproduseres i tekst eller tegning.

På barnetrinnet skal elevene få totalt 328 timer naturfag. Til sammenlikning er det 427 timer med religion, livssyn og etikk (RLE). Fagene undervises i praksis likt. Timetallet alene viser at realfag ikke er en satsing.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer