Norsk søksmål kan føre til internett-sensur

Ekspert advarer mot Telenor-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I går ble det kjent at de største norske plateselskapene - ved deres organisasjon IFPI - tar Telenor til retten. Dette fordi selskapet nekter å blokkere tilgangen til The Pirate Bay for sine internettbrukere.

Saken kan få konsekvenser for nettets framtid over hele verden. Svenske Per Ström viser til at det nå er press fra mange hold for å innføre begrensninger på hva slags informasjon som kan utvekles på internett.

- Det kan være denne saken som får snøballen til å begynne å rulle. Kreativiteten hos verdens politikere i forhold hva man vil filtrere ut er enorm. De klør etter å sensurere internett, sier Ström til Dagbladet.no.

Frihet under pressStröm, som er sivilingeniør og medlem av den svenske regjeringens IT-råd, la i dag fram rapporten «Storebror tar fram munkavlen» som han har skrevet for tenketanken Den nye välfärden.

Her påviser han at det slett ikke bare er i diktaturer det foregår internettsensur. I Italia filtrerer man for eksempel ut utenlandske gamblingsider, i Brasil har man blokkert halvpornografisk materiale på Youtube. Sveits sperret tre amerikanske siter som kritiserte det sveitsiske rettssystemet, mens Australia utreder et voldsomt system for å blokkere alle sider som bryter opphavsretten, opplyser Ström.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer