DEBATT

Tyrkias militæroffensiven i Nord-Syria:

Norsk stillhet om Tyrkias ulovlige bruk av makt

Det kan ikke være tvil om at Tyrkias invasjon i Syria er et klart brudd på internasjonal rett. Men norske myndigheters reaksjon på vår NATO-alliertes brudd på folkeretten uteblir.

INVADERT: I forrige uke kapitulerte den kurdiske enklaven Afrin i Nord-Syria, etter to måneder med tyrkisk-ledet militæroffensiv. På bildet inspiserer to menn i ruinene i Afrin sentrum. Foto: Khalil Ashawi / REUTERS / NTB scanpix
INVADERT: I forrige uke kapitulerte den kurdiske enklaven Afrin i Nord-Syria, etter to måneder med tyrkisk-ledet militæroffensiv. På bildet inspiserer to menn i ruinene i Afrin sentrum. Foto: Khalil Ashawi / REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I forrige uke kapitulerte den syriske byen Afrin til en tyrkisk-ledet invasjon etter to måneder av konstant bombeangrep. Dette nye og tragiske kapittelet i den syriske borgerkrigen har vært like blodig som de andre. Rundt 1500 kurdiske krigere, 400 tyrkiske-allierte soldater og hundrevis av sivile har blitt drept og 200 000 sivile har flyktet til naboområder. FN advarer om en kommende humanitær katastrofe og Tyrkia varsler at de er ikke ennå ferdig med den militære kampanjen.

Det kan ikke være tvil om at Tyrkias invasjon i Syria er et klart brudd på internasjonal rett. Kritikk fra vestlige land har lenge vært fraværende, men omsider har USA, Frankrike og EU uttrykte bekymring om Tyrkias fremferd. To dager etter kapitulasjonen gikk Tysklands Kansler, Angela Merkel, ut og fordømte Tyrkias angrep på det «sterkeste» og erklærte offensiven som «uakseptabel».

Norges regjering har fortsatt til gode å kritisere Tyrkias fremferd. Spørsmål fra stortingspolitikere i februar fikk bare utenriksministeren til å bekymre seg på «nivået på Tyrkias inngripen i Syria». Et direkte spørsmål i Stortinget fra SV om et brudd av folkerett av Tyrkia fikk ingen svar fra Ine Marie Eriksen Søreide – bare en bekymring om mulig uproporsjonal krigføring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer