«Ut og stjæle hester»

Norsk storfilm får millionstøtte. Bekrefter stjerneduo på rollelista

Regissør Hans Petter Molands filmadapsjon, «Ut og stjæle hester», fikk i dag 11,8 millioner kroner av Norsk filminstitutt.

<strong>HAR ROLLE:</strong> Svenske Stellan Skarsgård ble i dag bekreftet til Hans Petter Molands storfilm «Ut og stjæle hester». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HAR ROLLE: Svenske Stellan Skarsgård ble i dag bekreftet til Hans Petter Molands storfilm «Ut og stjæle hester». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg kan bekrefte at Stellan Skarsgård og Bjørn Floberg har to av de største rollene i «Ut og stjæle hester», forteller produsent i produksjonsselskapet 4 1/2, Turid Øversveen, til Dagbladet.

<strong>HAR ROLLE I FILMEN:</strong> Den prisvinnende skuespilleren Bjørn Floberg.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
HAR ROLLE I FILMEN: Den prisvinnende skuespilleren Bjørn Floberg. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Filmatiseringen av den kritikerroste romanen til den norske forfatteren Per Petterson, «Ut og stjæle hester», er tildelt 11,8 millioner kroner i støtte fra Norsk filminstitutt (NFI).

- Fantastisk

Regissør Hans Petter Moland har skrevet manus, og skal regissere filmen, som ifølge NFI har et totalbudsjett på 39,4 millioner kroner.

- Det er fantastisk, og vi er fryktelig glade for støtten. Vi jobber nå med å sikre resten av finansieringen, og vi er godt i gang. Vi hadde flere gode møter med både filminstitutter og investorer under Filmfestivalen i Cannes, sier Øversveen.

Den internasjonale interessen for filmen er stor, ifølge produsenten.

Hans Petter Moland er nettopp tilbake fra et langt filmopphold i Canada, hvor han har ferdigstilt Hollywood-versjonen av storsuksessen «Kraftidioten».

Stellan Skarsgård, som har dukket opp i Molands filmer siden «Kjærlighetens Kjøtere» fra 1995, hadde hovedrollen i originalversjonen av «Kraftidioten», som ble nominert til en Gullbjørn i Berlin.

Dagbladet har tidligere omtalt hvordan den svenske stjerneskuespilleren skrev et såkalt intensjonsbrev vedrørerende filmatiseringen av «Ut og stjæle hester», til Norsk Filminstitutt. I brevet fortalte svensken om sitt ønske om å være involvert i prosjektet, og slik gikk det.

- De har en god kjemi

I dag er det også på det rene at den meritterte nordmannen, Bjørn Floberg, har takket ja til en større rolle.

De to har tidligere spilt mot hverandre i Erik Skjoldbjærgs «Insomnia» fra 1997.

- Floberg og Skarsgård har en fin kjemi, så dette blir spennende. Hans Petter Moland har skrevet et veldig godt manus, og jeg vil si at vi har et godt grep på filmatiseringen av boka, sier Øversveen.

Moland har vært i dialog med Petterson under manusskrivingen, får Dagbladet opplyst. 4 1/2 Fiksjon planlegger innspillingsstart vinteren 2018. Resten av filmen spilles inn neste sommer.

- Målet er en stor skandinavisk og internasjonal lansering. Vi tar sikte mot Filmfestivalen i Berlin, forteller produsenten..

Prisbelønnet roman

Romanen «Ut og stjæle hester» har siden den kom ut i 2003 oppnådd stor internasjonal suksess, og er oversatt til rundt 50 språk.

Boka til Per Petterson handler om forholdet mellom en far og en sønn, og ble i 2007 kåret til en av årets beste bøker av New York Times Book Review.

Her til lands fikk Petterson både Bokhandlerprisen og Kritikerprisen.

Flere fikk støtte

Følgende filmprosjekter er tildelt støtte fra NFI onsdag:

Spillefilm fra Motlys AS med regissør Dag Johan Haugerud. Tildelt 11,5 millioner kroner.

Spillefilm fra Ape&Bjørn AS med regissør Martin Lund. Tildelt 4,5 millioner kroner.

Konsertfilm fra Drama Einar AS med regissør Thea Hvistendahl. Tildelt 950 000 kroner.

Spillefilm fra Mer Film med regissør Katja Eyde Jacobsen. Er tildelt 2 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer