Amazon Prime

Norsk strømmeslakt går verden rundt

Forbrukerrådets nye rapport, hvor Amazon Prime beskyldes for «utstrakt bruk av manipulativt design», vekker interesse hos verdens største medier.

STORDRAMA: History-serien Vikings er en av seriene som er tilgjengelig på Amazon Prime. Her ser man skuespiller Clive Standen som Rollo i sesong 3. Foto: History
STORDRAMA: History-serien Vikings er en av seriene som er tilgjengelig på Amazon Prime. Her ser man skuespiller Clive Standen som Rollo i sesong 3. Foto: History Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyheten om at Forbrukerrådet i Norge har klaget inn strømmegiganten Amazon Prime til det norske Forbrukertilsynet for brudd på markedsføringsloven, går verden rundt.

- Vi dukker opp over det hele. Nå ringte akkurat The New York Times, sier fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, til Dagbladet.

Manipulerende design

En av dagens mest leste saker hos BBC er kringkasterens omtale av den norske rapporten som ble offentliggjort i dag, og som går rett i strupen på selskapet til verdens nest rikeste, Jeff Besos' Amazon. Forbes er en annen stor publisist som skriver om «The Norwegian Consumer Council».

Rapporten heter «You Can Log Out, But You Can Never Leave». Der har Forbrukerrådet synliggjort at oppsigelsesprosedyren for Prime er komplisert, svært lang og har gjennomgående og utstrakt bruk av manipulativt design, skriver de.

Ifølge Forbrukerrådet gjør Amazon kanselleringsprosessen vanskelig ved å:

  • tvinge deg gjennom en rekke sider hvor man gang på gang må bekrefte at man ønsker å si opp.
  • forvirre og gjemme valgene ved bruk av design og tekst.
  • true og lokke med alle fordelene du mister – og stille spørsmål om du egentlig vet hva du er i ferd med å gjøre.

En rekke land går sammen

I alt 16 forbrukerorganisasjoner i Europa, inkludert land som Danmark, Hellas, Sveits og Nederland, og USA går til aksjon mot Amazon på bakgrunn av rapporten, og ber sine tilsyn se nærmere på problematikken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer