Norsk suksessroman til Hollywood

LONDON (Dagbladet): Nikolaj Frobenius' sterke roman «Latours katalog» går sin seiersgang jorda rundt. I går ble den lansert på engelsk i London, og det store Hollywood-selskapet Industry Film, med produsenten Nick Wechsler i spissen, har kjøpt opsjon på romanen.

- Jeg hadde møter med noen av produsentene i selskapet for et par uker siden, men en opsjon er bare første skritt på veien til en Hollywood-film. Jeg er imidlertid glad for den interessen de viser, sier Frobenius (35) til Dagbladet.

Blir det Hollywood-film, blir det «julaften», slår Frobenius fast. Da kan han regne med inntekter på mellom 500000 og 1,5 millioner kroner.

- Og det er en bra forfatterlønn. Da kan jeg slappe av et par år, sier han med et smil.

Boka handler om marki de Sade, mannen som er opphavet til begrepet sadisme, og hans medhjelper Latour. Den er sterk kost, men boka er blitt hilst med strålende kritikk i mange land. Den er oversatt til 11 språk, og i Frankrike er den solgt i 40000 eksemplarer.

Vil belyse volden

Frobenius er utdannet som filmforfatter ved London Institute, og har skrevet flere filmmanuskript - blant annet til filmen «Insomnia» sammen med Erik Skjoldbjærg.

Han begynte å skrive romanen for åtte år siden i London under Golfkrigen. Han ønsket å belyse volden i samfunnet ved hjelp av de Sades liv. Hovedpersonen i boka, Latour, dreper sine ofre fordi han selv ikke kan føle smerte. Han forsøker å finne smertesenteret i hjernen til sine ofre ved å skjære av hodet og studere nervene.

- Likegyldighet

Da de Sade levde, på 1700-tallet, hyllet man vitenskapen. Frobenius mener legevitenskapen den gang var preget av mange overgrep mot pasientene, og at liknende ting skjer i dag - for eksempel blant militære forskere som finner opp stadig mer grusomme våpen. Vi sitter og ser virkningene på tv, uten å reagere.

- Jeg forsøker å vise hvordan menneskene ved sin likegyldighet til vold skaper sin egen undergang, forklarer Frobenius.

BLIR FILM: Hollywood har kastet seg over NIkolaj Frobenius´suksessbok "Latours katalog".