Norsk tegneseriebok bestselger i USA

- Et lite bevis på at man faktisk når ut til lesere.

BESTSELGER I USA: John Arne Sæterøy, bedre kjent som tegneserieskaperen Jason, er på bestselgerlista til New York Times.
 Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
BESTSELGER I USA: John Arne Sæterøy, bedre kjent som tegneserieskaperen Jason, er på bestselgerlista til New York Times. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer

(Dagbladet:) Den norske tegneserieskaperen John Arne Sæterøy, bedre kjent som Jason, er populær over dammen.

Nå har den siste boka hans, «Savnet katt», nådd fjerdeplass på New York Times' bestselgerliste for innbundne tegneseriebøker.

Det er ikke første gang Sæterøy gjør seg bemerket i USA. Han vant den amerikanske Eisner-prisen både i 2007 og 2008, og har tidligere hatt tegneserier på trykk i New York Times. Men en plass på bestselgerlista betyr mye.

- Hyggelig
- Større synlighet, prestisje, at det kan brukes i PR, og så videre. Og det betyr vel at det er noen der ute som har kjøpt boka, noe som jo er hyggelig å tenke på - et lite bevis på at man faktisk når ut til lesere, skriver Sæterøy på epost til Dagbladet.

Som tegneserieskaper er han kjent for en helt særegen og melankolsk stil, basert på menneskefigurer med dyrehoder. Den nye boka, som har tittelen «Lost Cat» på engelsk, kom ut i USA i begynnelsen av måneden. For en gangs skyld ble den lansert tidligere i Norge enn i utlandet.

«'Savnet Katt' er en bok som må leses flere ganger, historien er intrikat og kan tolkes på ulike måter», skrev Dagbladets anmelder om boka i vår, og mente at ikke ett pennestrøk var overflødig.

Humphrey Bogart
- Det handler om en detektiv som kommer i kontakt med en kvinne, som han føler en forbindelse med, men som så forsvinner. Han prøver å finne henne, uten hell, og får samtidig en ny sak hvor han må finne et savnet maleri. I tankene sine fortsetter han samtalen han hadde med kvinnen, sier Sæterøy selv om boka.

Vis mer

- Jeg visste at at det skulle handle om en detektiv á la Humphrey Bogart og at handlingen skulle skje i nåtid i en fransk by, og at han ville lete etter, først, en savnet katt og så en savnet kvinne, men resten av historien kom etterhvert som jeg jobbet, forteller han.

Sæterøy er bosatt i Frankrike, og det er her og i USA tegneseriebøkene hans gjør det best, ifølge hans norske forlegger, Svein Størksen i Magikon. Bøkene hans er publisert i over 15 land. I Norge har opplaget til bøkene stort sett vært mellom 2600 og 3000 eksemplarer.

- Jeg synes han selger altfor lite i Norge, i forhold til hvor bra og morsomt det er, sier Størksen til Dagbladet.