DEBATT

Debatt: Klima

Norsk teknologi kan redde verden

Norge har bygget sin rikdom på fossiler. Kanskje er det på tide å gi litt tilbake til verden, satse enda mer på teknologi rundt karbonlagring, og i framtida ta imot andres CO₂-utslipp?

SLEIPNER VERDENS FØRSTE: Norge har lagret CO2 siden 1996. Det startet med Sleipner-prosjektet i Nordsjøen, som var det første lagringsprosjektet i storskala, og samtidig verdens første fullstendige offshore CCS-anlegg, skriver innsenderen. Foto: Nerijus Adomaitis / Reuters / NTB Scanpix
SLEIPNER VERDENS FØRSTE: Norge har lagret CO2 siden 1996. Det startet med Sleipner-prosjektet i Nordsjøen, som var det første lagringsprosjektet i storskala, og samtidig verdens første fullstendige offshore CCS-anlegg, skriver innsenderen. Foto: Nerijus Adomaitis / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

FNs klimatoppmøte i Madrid er over, og diskusjonen rundt CO₂-utslippshåndtering kommer igjen på banen. Det er delte meninger om årsakene til global oppvarming – noen mener drivhuseffekten skyldes altfor store utslipp av CO₂ og andre gasser, andre påstår at oppvarmingen er et naturfenomen som vi opplever akkurat nå.

Uansett er det nok data til å bevise at menneskets virksomhet bidrar til at det blir varmere på jordkloden. Og det bør man gjøre noe med.

På individnivå velger noen å fly mindre, spise mindre kjøtt, kjøpe bærekraftige produkter eller bruke offentlig transport. Men individuelt forbruk er bare en del av problemet.

Mens forbrenning av fossilt brensel er en viktig kilde til CO₂-utslipp, er CO₂ et biprodukt i mange industrielle prosesser. Disse inkluderer produksjon av sement, avfallsforbrenning og produksjon av ammoniakk til videre produksjon av gjødsel i stor skala.

I disse prosessene kan heldigvis fangstteknologi brukes for å fange CO₂ før den frigjøres. Den fangede CO₂-en kan deretter brukes til andre industrielle formål, dette kalles Carbon Capture and Utilization (CCU). En annen måte å håndtere CO₂-utslipp på, er karbonfangst og -lagring kalt Carbon Capture and Storage (CCS).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.