Norsk truet som faglitterært språk?

Når et språk i stadig mindre grad blir brukt som fagspråk, er det truet. Når et språk ikke lenger er det man leser faglitteratur på, det man skriver sine artikler på, det man tenker de nye og skapende tanker i, er det truet. Det er grunn til å hevde at det norske språk er truet og at mange universitets- og høgskolemiljø bidrar til dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fra 1992 til 1997 steg salget av importert engelskspråklig litteratur i Norge fra 150 til 200 millioner kroner. Det er grunn til å tro at hoveddelen av denne litteraturen blir brukt som pensumlitteratur ved våre universitet og høgskoler. Samtidig viser norske forlags salgsstatistikk at omsetningen av norsk litteratur for høyere utdanning har stått på stedet hvil i samme tidsrom. Studenttallet steg fra 105000 i 1987 til 173000 i 1997.

Tirsdag 4. august 1998 møtte representanter for Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Den norske Forleggerforening, Norsk språkråd og Lærebokutvalget for høyere utdanning statsråd Jon Lilletun og den øvrige politiske ledelse i departementet. Statsråden ønsket å drøfte vilkårene for norskspråklige grunnbøker på universitets- og høgskolenivå. Statsråd Lilletun fikk en inngående beskrivelse av en utvikling som gir klare indikasjoner på at norskspråklig pensumlitteratur er på vikende front. Engelskspråklig pensumlitteratur overtar for norsk, og dessuten er kopiomfanget av engelskspråklig litteratur urovekkende høyt. De nevnte organisasjoner har engasjert NIFU (Norsk institutt for studier av forskning og utdanning) for å gjennomføre en undersøkelse av omfanget og årsakene til utviklingen, og Jon Lilletun ønsker et nytt møte når denne undersøkelsen foreligger. På møtet i departementet 4. august ble det overrakt et brev fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Den norske Forleggerforening, Norsk språkråd og Norsk Studentunion til statsråd Lilletun der det bl.a. heter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer