Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Få LHBTQ-personer i norske serier:

- Norsk TV er elendig på mangfold

TV-ekspert mener vi er dårligere enn USA på å vise mangfold av forskjellige legninger i TV-serier. 

SKAM: Ungsomsserien «Skam» er det eneste eksempelet på gode homofile karakterer i en ungdomsserie i Norge, mener Anders Lysne, medieviter og universitetslektor ved Universitetet i Oslo. FOTO: NRK
SKAM: Ungsomsserien «Skam» er det eneste eksempelet på gode homofile karakterer i en ungdomsserie i Norge, mener Anders Lysne, medieviter og universitetslektor ved Universitetet i Oslo. FOTO: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske TV-kanaler viser serier med flere karakterer som er homofile, lesbiske, bifile, transseksuelle eller queerpersoner, enn noen gang tidligere. Det viser en rapport utarbeidet av organisasjonen GLAAD.

Av 895 faste karakterer, som får tid på skjermen fra 1. juni 2016 til 31. mai 2017, har 43 karakterer disse legningene. Dette tilsier 4,8 prosent av karakterene.

Gry Cecilie Rustad, postdoktor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, mener norske TV-serier henger etter USA på dette punktet.

- Elendig

- Norsk TV er elendig på mangfold. Både når det gjelder kvinner , etnisitet og legning. Kun to av de 15 siste NFI-støttede TV produksjonene har hatt kvinnelig protagonist og kvinner er ikke en minoritet en gang. «Skam» er det eneste hederlige eksemplet jeg kommer på hvor man viser masse mangfold også i hovedroller, sier hun til Dagbladet.

Hun legger til at man ser noen mannlige homofile bi-karakterer i flere serier, blant annet i «Mammon», men hun kan ikke huske å ha sett en lesbisk karakter siden «Taxi» fra 2011.

MENER VI HENGER ETTER: Anders Lysne, medieviter og universitetslektor ved Universitetet i Oslo. 
MENER VI HENGER ETTER: Anders Lysne, medieviter og universitetslektor ved Universitetet i Oslo.  Vis mer

- Selvsagt burde vi ha mer mangfold på norsk TV og det gjelder også LHBTQ personer!, sier hun.

- Henger etter virkeligheten

Også Anders Lysne, medieviter og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, mener vi har lite å juble over i Norge når det kommer til dette.

- På dette feltet ligger vi lenger bak i Norge enn man skulle tro. I det norske samfunnet er det fokus på at homofile skal likebehandles. Likevel har vi ikke vært flinke til å ta tak i dette inn i fiksjonen, og vi har vært særlig dårlig på det når det gjelder programmer for ungdom, sier Lysne, og legger til at den norske populærkulturen henger etter virkeligheten.

Lysne mener NRK-serien «Skam» er alene om å ha gode homofile karakterer i en norsk ungdomsserie. Mens det har vært noen homofile karakterer i norsk film for voksne, synes han det er slående hvor dårlige vi er på å vise denne mangfoldigheten i film og serier for barn og ungdom.

- Derfor får Skam så stor oppmerksomhet, for vi har ikke sett det før. Det at de setter fokus på dette, uten at karakterene fremstilles som syke eller som en komisk figur. Karakterer som har en annen legning settes ofte i et negativt lys i serier, sier Lysne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!