Få LHBTQ-personer i norske serier:

- Norsk TV er elendig på mangfold

TV-ekspert mener vi er dårligere enn USA på å vise mangfold av forskjellige legninger i TV-serier. 

SKAM: Ungsomsserien «Skam» er det eneste eksempelet på gode homofile karakterer i en ungdomsserie i Norge, mener Anders Lysne, medieviter og universitetslektor ved Universitetet i Oslo. FOTO: NRK
SKAM: Ungsomsserien «Skam» er det eneste eksempelet på gode homofile karakterer i en ungdomsserie i Norge, mener Anders Lysne, medieviter og universitetslektor ved Universitetet i Oslo. FOTO: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Amerikanske TV-kanaler viser serier med flere karakterer som er homofile, lesbiske, bifile, transseksuelle eller queerpersoner, enn noen gang tidligere. Det viser en rapport utarbeidet av organisasjonen GLAAD.

Av 895 faste karakterer, som får tid på skjermen fra 1. juni 2016 til 31. mai 2017, har 43 karakterer disse legningene. Dette tilsier 4,8 prosent av karakterene.

Gry Cecilie Rustad, postdoktor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, mener norske TV-serier henger etter USA på dette punktet.

- Elendig

- Norsk TV er elendig på mangfold. Både når det gjelder kvinner , etnisitet og legning. Kun to av de 15 siste NFI-støttede TV produksjonene har hatt kvinnelig protagonist og kvinner er ikke en minoritet en gang. «Skam» er det eneste hederlige eksemplet jeg kommer på hvor man viser masse mangfold også i hovedroller, sier hun til Dagbladet.

Hun legger til at man ser noen mannlige homofile bi-karakterer i flere serier, blant annet i «Mammon», men hun kan ikke huske å ha sett en lesbisk karakter siden «Taxi» fra 2011.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer