Norsk tv-satsing letter på sløret: Vil lage «Matrix» i stua

Går det som et norsk selskap vil, får reality-tv konkurranse av «virtual reality-tv» om kort tid.

MIXED REALITY: Et norsk selskap vil løfte Matrix-aktig teknologi inn i tv-stuene. Målet er at deltakere i studio og seere i sofaen hjemme kan møtes til dyst i en virtuell spillvirkelighet.
 Illustrasjon: The Future Group
MIXED REALITY: Et norsk selskap vil løfte Matrix-aktig teknologi inn i tv-stuene. Målet er at deltakere i studio og seere i sofaen hjemme kan møtes til dyst i en virtuell spillvirkelighet. Illustrasjon: The Future Group Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Stephen King-romanen «The running man» fra 1982 handler om en desperat mann som i det dystre framtidsåret 2025 melder seg som frivillig deltaker i landets mest populære tv-program.

Der må mannen flykte fra by til by med tv-ansatte leiemordere hakk i hæl, mens publikum ringer inn tips når de observerer ham. Overlever han lenge nok, tar han med seg pengepremien hjem.

Er det slike elleville konsepter vi nå ser konturene av, bare utført i en virtuell virkelighet så vi slipper de verste etiske debattene? Det er da tross alt ikke så lenge til 2025.

VR-teknologi

Det norske selskapet The Future Group jobber i alle fall med et konsept som skal kunne gjøre såkalte gameshows på tv til noe ganske annet enn vi er vant til.

Der utvalgte nordmenn tidligere har blitt fraktet til Argentina for å rase gjennom den heseblesende «Wipeout»-hinderbanen med livet som innsats, kan vi snart få se norske gameshowdeltakere gjøre ganske mye mer intrikate og spektakulære stunts i en virtuell virkelighet, i full trygghet i et norsk tv-studio.

Eller, det er da i alle fall noe sånt den foreløpig litt vage beskrivelsen av selskapets kommende tv-konsept tyder på.

«Mixed Reality»

- Kan programkonseptet deres tolkes til at vi får se deltakere konkurrere inne i en virtuell virkelighet, og eventuelt delta fra stua hjemme selv, Future Group-grunnlegger Bård Anders Kasin?

- Dette er helt riktig. Vi benytter en helt ny type virtuell studio-teknologi som muliggjør spennende nye former for underholdning.

- Virtual Reality-teknologi har vært mye omtalt i flere år nå, men nå står den bokstavelig talt på trappene for folk flest, med flere selskaper som sender ut sine VR-briller og løsninger omtrent samtidig. Tror du VR for alvor blir “det nye store” nå?

- Vi tror det nye store vil være det man kaller Mixed Reality. Vi plasserer virkelige mennesker inn i en virtuell verden og lar publikum hjemme i stua delta med mobiltelefonen. Se for eksempel for deg at en deltaker blir satt i en virtuell Formel 1-bil for å kjøre Monaco Grand Prix. På tv-skjermen ser du deltakeren kjøre i løpet, mens du på mobilen din kan konkurrere med egen bil i samme løp.

Matrix-effekter

Bård Anders Kasin grunnla Future Group sammen med den erfarne gründeren Jens Petter Høili for noen få år siden, men har jobbet med krysningen av teknologi og det visuelle siden han var tenåring.

GRÜNDERE: Bård Anders Kasin (t.v) og Jens Petter Høili. Foto: Future Group
GRÜNDERE: Bård Anders Kasin (t.v) og Jens Petter Høili. Foto: Future Group Vis mer

Som 22-åring landet han i 2002 oppsiktsvekkende jobben som technical director på den tredje Matrix-filmen, «Matrix Revolutions».

Det vil si at han hadde en sentral rolle i den enorme staben som arbeidet med de digitale, visuelle effektene i storfilmen. Og det ligger da virkelig noe Matrix-aktig over hans nye konsept.

- Ideen til teknologien bak The Future Group ble født under produksjonen av Matrix-trilogien, men det var i tiden etter at jeg virkelig begynte arbeidet med å forberede hva det kunne bli og utvikle de første delene av teknologien. Dette har ledet frem til der vi er i dag.

Store investeringer

Og i dag er det altså Future Group, ikke Matrix, for alle penga for Kasin. Mye av penga virker da også allerede å være på plass: Nylig kunne Finansavisen fortelle at profilerte norske investorer har vist seg å være svært så entusiastiske.

Johan H. Andresens Ferd-konsern har blant annet spyttet inn 100 millioner i selskapet mens Kjell Inge Røkkes Aker er på vei inn, står det i avisa, selv om Future Group selv ikke vil kommentere dette.

Det første konkrete tv-konseptet skal lanseres i løpet av 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer