- Norsk ungdom er privilegerte som faktisk kan ta seg en tur til Thailand for å feste

Leo Ajkic lager tv om fest.

- DRØMMEPROGRAM:  Leo Ajkic skal reise verden rundt og oppsøke fester. Han beskriver det som sitt drømmeprogram, og holder her stolt opp brosjyren fra NRKs høstlansering hvor det blir omtalt. Foto: Endre Vellene
- DRØMMEPROGRAM: Leo Ajkic skal reise verden rundt og oppsøke fester. Han beskriver det som sitt drømmeprogram, og holder her stolt opp brosjyren fra NRKs høstlansering hvor det blir omtalt. Foto: Endre VelleneVis mer

MARIENLYST (Dagbladet): Leo Ajkic får denne høsten et nytt program på NRK3. I «Leos reise» skal 30-åringen besøke en rekke land og noen av verdens største fester.

For ham er det drømmekonseptet.

- Jeg elsker å reise. Helt siden jeg begynte å jobbe med tv har jeg bare hatt lyst på et tv-program. Nå fikk jeg muligheten til å reise verden rundt og samtidig besøke de største folkefestene. Det er en drøm, sier programlederen til Dagbladet.

Privilegert Ajkic er født i Bosnia, og kom til Norge i 1994. Han bor i Bergen, og i fjor så vi ham i programmet «Typen til» hvor han testet hvordan det var å være kjæreste med en rekke kjente damer.

Nå er det derimot fest som står på programmet.

- Festen gir meg en grunn til å besøke et land. Da jeg var i Brasil var jeg ikke der for VM, men jeg var der for å finne ut om denne festen er bra for befolkningen, eller om den er bare er for turister og de som har penger. Det er alltid et tema og innhold, men festen er inngangen til landet, sier Ajkic.

Han skal blant annet besøke Bosnia, Brasil, Kambodsja, London og Mexico, og det er foreløpig planlagt seks program i serien. Ajkic forteller at noe av poenget er å oppsøke ulike fester for å se hvor forskjellige de på ulike steder i verden.

- Hvorfor vil du lage et program med akkurat festing?

- Unge er opptatt av å feste. Når du møter norsk ungdom på ferie i utlandet, er de der enten for å feste eller de er på ferie med foreldrene sine og venter på å bli gamle nok til å feste. Det er det norsk ungdom er opptatt av. Når de reiser tar de «hvor det er bra å feste» i betraktning, svarer programlederen, og understreker at det selvfølgelig ikke gjelder alle.

- Syns du norsk ungdom er primitive?

- Privilegert vil jeg si. De er privilegerte som faktisk kan ta seg en tur til Thailand for å feste, sier Ajkic.

Med alkohol I morgen reiser han til London for å finne ut mer om festkulturen der. Programmet vil romme både religiøse sammenkomster og backpacker-party.

Ajkic forteller at han selv har festet fra seg i Norge, og at det derfor passer perfekt å få muligheten til å feste i utlandet.

- Jeg hadde ikke mulighet til å feste i Thailand da jeg var 18 år, jeg hadde jobb på SAS Hotellet hvor jeg vasket fett av juletallerkener. Nå får jeg mulighet til å gjøre det som nordmenn har tatt seg friår for å gjøre når de var 20-21, sier Ajkic.

I programmet skal han være med på festen og prøve å være «ærlig», som han sier.

- Jeg kan jo ikke late som jeg digger en fest hvis jeg ikke gjør det. Av og til reiser man til et sted hvor festen ikke er helt som forventet, og da må jeg være ærlig i forhold til hva jeg syns. Det er jo ikke all musikk jeg har lyst til å danse til, sier Ajkic og fortsetter:

- Det er ikke alle fester som er like bra, og det er ikke alle steder man fester på samme måte. Noen fester er uten alkohol der det bes til Gud.

- Du drikker i programmet?

- Jeg skal ikke intervjue folk om hvordan det er å feste, jeg skal være med på festen, så hvis det er naturlig at jeg drikker, så gjør jeg det. Hvis festen blir best med alkohol, gjør jeg det. Det er mye refleksjoner. Det heter «Leos reise», så jeg reiser litt inni hodet mitt og gjøre refleksjoner over det jeg gjør også, sier 30-åringen.