Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Gleden med skjeden»

Norsk vaginabok solgt til 28 land: - Vi hadde jo ikke peiling

«Gleden med skjeden» nyter stor suksess både i Norge og utlandet - til forfatternes store overraskelse.

GLEDEN MED SKJEDEN: Forfatterne Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl har truffet blink med sin populærvitenskapelige bok om underlivet, mensen, hormonprevensjon, kvinnesykdommer og seksualitet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GLEDEN MED SKJEDEN: Forfatterne Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl har truffet blink med sin populærvitenskapelige bok om underlivet, mensen, hormonprevensjon, kvinnesykdommer og seksualitet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er helt fantastisk. At boka skal gis ut i 28 land er jo utrolig, sier Ellen Støkken Dahl, forfatter av boksuksessen «Gleden med skjeden», som hun har skrevet sammen med Nina Brochmann.

Den populærvitenskapelige boka har ligget på bestselgerlistene i Norge siden den kom ut i bokhandlerne i januar, og er den nest mest solgte norske sakprosaboka dette halvåret, etter «Hvordan fatte matte», av Anne-Lene Johnsen. Nå er den trykket i hele 13 000 eksemplarer.

Begge forfatterne er legestudenter, og boka tar for seg fakta om underlivet, mensen, hormonprevensjon, kvinnesykdommer og seksualitet.

- Da forlaget spurte om vi skulle ha en agent for å selge boka til utlandet tenkte jeg: «Det er sikkert hyggelig. Kanskje den blir solgt til Sverige». Vi hadde jo ikke peiling, sier Dahl.

Behov

Dahl og Brochmann har jobbet med seksualundervisning for ungdom flere år, og har også bloggen Underlivet, som har mellom 30.000 og 100.000 lesere hver måned. Ut fra tilbakemeldingene de fikk skjønte de at det var et behov for en slik bok i Norge.

- Men at ingen land har en sånn bok, kom litt som en overrraskelse. Boken er skrevet for å svare på de vanligste spørsmålene norske kvinner har om kroppene sine. Men når vi ikke har tilgang på den informasjonen i Norge, er det klart at de ikke har tilgang på denne informasjonen i land som ikke har den samme åpenheten, sier Dahl.

Gis ut i Sør-Korea

Hun legger til at med den stadig mer restriktive abortlovgivningen i USA, er hun stolt over at boken nå skal gis ut der.

Boka skal blant annet også komme ut i land som Israel, Sør Korea, Portugal, Brasil og Kina. Snart vil den også bli trykket i et nytt opplag i Norge.

- Det er en ny bølge med feminisme og kroppsbevissthet. Så at kvinner får informasjon som vil bidra til bedre seksuell helse, et mer avslappet seksualliv, mindre kroppspress og mindre usikkerhet, er noe vi håper at boka kan bidra til, sier Dahl.

- Sensasjonelt

Even Råkil, bokagent i Oslo Litterary Agency og agent for «Gleden med skjeden», forteller at det er sjelden en norsk sakprosabok er så populær blant utenlandske forlag.

- Det er sensasjonelt. Det er svært, svært sjeldent at en sakprosabok selges til så mange land, og det skjedde på bare to måneder, sier Råkil.

Han fortsetter:

- Jeg har spurt forlag om hva som gjør at de er villige til å bla opp mye penger for å gi den ut, og de sier at det er på grunn av den norske måten å forholde seg til stoffet på. Det er friskt, avslappet og kunnskapsrikt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!