Norsk verdenspremiere i Berlin

Regissør Jens Liens første spillefilm «Jonny Vang» får like godt verdenspremiere under filmfestivalen i Berlin.

I konkurranse med rundt 300 filmer fra hele verden er «Jonny Vang», som en av om lag 20 filmer, funnet verdig deltakelse i den viktige sidekonkurransen Panorama under festivalen 6.- 16. februar. Dermed er muligheten til stede for å vinne flere priser, blant annet publikumsprisen og den internasjonale filmkritikerorganisasjonens (FIPRESCI) pris.

- Dette er utrolig gøy og kjempestort. Det er jo helt perfekt å komme med der rett før premieren i Norge 14. februar. Det betyr jo en del, det har vist seg tidligere at filmer som kommer dit har gått bra siden, sier Jens Lien.

Trekanthistorie

«Jonny Vang» handler om tre barndomsvenner som har satt seg selv i en litt komplisert trekantsituasjon. Jonny (Aksel Hennie) prøver å være bestevenn med Magnus (Fridjov Såheim). Magnus prøver å være gift med Tuva (Laila Goody) og Tuva prøver å ha regelmessig sex med Jonny på et vennskapelig plan. Hele situasjonen blir med andre ord ganske uholdbar etter hvert.

Første etter «Elling»

I tillegg til at «Jonny Vang» er Jens Liens debutfilm, er det også den første filmen til produksjonsselskapet Maipo etter suksessen selskapet hadde med «Elling». Produsent i Maipo, Dag Alveberg, er svært fornøyd med at «Jonny Vang» er plukket ut til Panorama i Berlin.

- Dette er veldig bra, bedre kan det faktisk ikke bli. Å komme til Berlin betyr at man er plukket ut blant flere hundre filmer og man er med og konkurrerer om alle prisene unntatt Sølvbjørnen. Det er et springbrett, og filmen får en oppmerksomhet som er helt spesiell. Det betyr masse for salg til utlandet. Filmer som «Fucking Åmål» og «Italiensk for begynnere» var også med i denne seksjonen. Det er veldig mange filmer som har startet der, sier Alveberg.

Han mener at filmen ikke er helt ordinær, og nok skiller seg ut på en spesiell måte.

«Skeiv og kul»

- Det er nok en skeiv og litt kul film. Målgruppa er aldersgruppa 15- 35, men den har bred appell likevel, sier Dag Alveberg.

Filmen er heller ingen kostbar produksjon. Den kostet 14 millioner kroner å lage.

JONNY GOES BERLIN: Aksel Hennie (t.v.) spiller Jonny i Jens Liens film «Jonny Vang», som har norgespremiere 14. februar. Men verdenspremieren er lagt til Berlin International Film Festival, som åpner 6. februar.